FunX

Serina durfde na jaren weer naar buiten te gaan, maar toen kwam de lockdown

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Serina durfde na jaren weer naar buiten te gaan, maar toen kwam de lockdown

Serina ontwikkelde door haar eetstoornis een depressie en angststoornis waardoor ze niet naar buiten durfde te gaan. Ze overwon die angst langzamerhand na twee jaar intensieve therapie gevolgd te hebben. Zo durfde ze uiteindelijk de deur uit te gaan of de trein in te stappen om vrienden op te zoeken. "Ik begon eindelijk mijn leven weer een beetje te leiden, totdat het coronavirus toesloeg. Nu moet ik weer binnenblijven en ben ik bang dat twee jaar heel hard werken door de wc wordt gespoeld."

Serina durfde na jaren weer de deur uit, maar toen kwam de lockdown

Doemscenario's

Door haar angststoornis bedenkt Serina heel veel doemscenario's in haar hoofd. Zo is ze erg bang voor aanslagen en om aangevallen te worden op straat. Het hielp haar enorm om juist naar buiten te gaan, zodat zij zichzelf kon bewijzen dat het niet waar was. "Nu zit ik thuis met die doemscenario's en ik kan niet naar buiten of iets doen. Ik kan nu niks en zit alleen maar binnen te bedenken wat er allemaal gebeurt als ik straks weer naar buiten moet."

Vechten tegen eetstoornis

Maar er ligt voor Serina ook nog een ander groot gevaar op de loer. Omdat ze weer hele dagen thuis zit, wordt ze constant geconfronteerd met oude patronen en begint haar eetstoornis terug te komen. Serina spendeert hele dagen thuis en komt héél af en toe met moeite buiten. Door haar eetstoornis is haar weerstand erg slecht en moet ze echt zoveel mogelijk binnenblijven. "Daar moet ik ook de hele dag tegen vechten. [...] Ik probeer een soort routine te behouden en mijn gedachtes weg te houden door veel naar muziek en podcasts te luisteren."

"Je bent niet alleen"

Serina wil met haar verhaal een belangrijke boodschap achterlaten voor iedereen die hetzelfde meemaakt als zij: "Weet dat je niet alleen bent en dat je situatie ertoe doet. Ik voelde me in het begin heel erg schuldig over mijn eigen persoonlijke crisis, omdat het zo slecht gaat met de wereld en iedereen het zo moeilijk heeft. Maar dat wil niet zeggen dat jouw persoonlijke situatie er niet toedoet. Het is oké om hulp te vragen."

HULP BIJ EETSTOORNISSEN

Worstel je zelf met een eetstoornis of ken je iemand in je omgeving die hulp nodig heeft? Bezoek de website van Proud2BMe voor een hulpverlener bij jou in de buurt.

HULP BIJ DEPRESSIE

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 18.00 bereikbaar via 0900-1450 of mindkorrelatie.nl (chat, WhatsAap en mail) voor advies en hulp.

Ster advertentie
Ster advertentie