FunX

Natascha Slagtand over de veranderingen na de BLM-demonstraties van 1 jaar geleden: "Er is meer bewustwording"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Natascha Slagtand over de veranderingen na de BLM-demonstraties van 1 jaar geleden: "Er is meer bewustwording"

Op 1 juni 2020 vond de historische BLM-demonstratie op de Dam plaats en kort daarna volgde er meerdere protesten in de rest van Nederland. Natascha Slagtand was de host van de BLM-demonstratie in Rotterdam. Samen met Tannaz blikt ze terug op het afgelopen jaar.

Kippenvel

Natascha krijgt nog steeds kippenvel als ze terugdenkt aan de BLM-demonstratie in Rotterdam. "Het was vreselijk mooi om te zien, mee te maken en vooral om daar te staan en je te realiseren hoeveel mensen er eigenlijk op dat moment stonden. Geweldig was dat!"

foto: FunX

BLM-demonstratie in Rotterdam

Bewustwording

Zelf kijkt Natascha met een positieve blik terug op de veranderingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. "Ik zie het vooral in de bewustwording. Er zijn veel mooie nieuwe projecten ontstaan." Voor de BLM-demonstraties had ze het gevoel dat ze constant in discussie moest gaan over waarom black lives matter. Nu is dat minder: "Mensen hebben nu zelf die reis doorgemaakt en kunnen nu zelf uitleggen waarom het belangrijk is."

Natascha is blij dat er nu een soort collectief bewustzijn is ontstaan. "Het is vreselijk dat dat op die manier heeft moeten gebeuren en dat er zoveel mensen moesten sterven voor we op dat punt kwamen. Maar het is wel wat het in werking heeft gezet."

foto: FunX

BLM-demonstratie in Rotterdam

Polarisering

Tijdens het gesprek tussen Tannaz en Natascha kwam er een appje binnen in de FunX-app. De persoon in kwestie noemde de ontwikkelingen niet allemaal positief. Volgens de verstuurder van het bericht zorgt het vaker praten over racisme ook voor polarisatie. Natascha is het daar niet mee eens. "Racisme is er en politiegeweld is er. Door er niet over te praten zou je dat tegengaan? Dat klopt niet", zegt ze. "Het is er gewoon en we moeten het juist aan de kaak stellen. Anders gaat het niet weg."

Natascha Slagtand blikt terug op de BLM-demonstraties van 1 jaar geleden.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie