FunXperiment

Ik dronk een maand geen alcohol en dit is wat het me opleverde

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Ik dronk een maand geen alcohol en dit is wat het me opleverde

Al jaren roep ik dat ik een keer wil meedoen aan dry january, oftewel een maand lang geen alcohol drinken. Maar op een of andere manier komt dat in januari altijd nét niet uit. Zo was ik dit jaar tijdens die maand drie weken op vakantie. Tijdens die trip ging er geen dag voorbij waarop ik geen alcoholisch drankje nuttigde en dus leek februari me de perfecte maand om zo'n challenge in te lassen. En dat februari dan de kortste maand van het jaar is, is natuurlijk toevallig...

Challenge

Om even een beeld te schetsen: ik drink niet bijzonder veel alcohol, maar wel regelmatig. Er gaat maar zelden een weekend voorbij waarin ik niet drink. Per dag of avond gaat het dan meestal om een tot drie, max vier glazen met hier en daar uitschieters tijdens bijvoorbeeld een festival of goed feestje. Van maandag tot en met donderdag drink ik maar zelden, tenzij er een etentje of iets dergelijks gepland staat. In de winter is mijn alcoholconsumptie dus beperkt tot het weekend, in de zomer drink ik vaker ook doordeweeks een glaasje (hallo terrasjes). Ik heb niet het gevoel dat mijn drankgedrag problematisch is, maar vind het wel fijn om te checken hoe het me afgaat zonder. Hoe moeilijk vind ik het om af te slaan en wat voor effect heeft dat op me?

Quote

Als m'n tafelgenoten vertellen hoe lekker hun espresso martini is, ben ik toch wel jaloers.

Week 1

In het eerste weekend kom ik meteen een uitdaging tegen. Ik ga namelijk naar de opening van een nieuwe club. Nu scheelt het dat ik me verkouden en een beetje grieperig voel, dus sowieso wat minder behoefte heb aan alcohol. Toch vind ik het wel een beetje spannend, want ik wil echt niet in het eerste weekend al de fout ingaan. Gelukkig worden er geen gratis welkomstdrankjes aangeboden, dus dat scheelt alvast één verleiding. Ik bekijk het menu bij de bar en zie allerlei lekkere cocktails staan, maar bestel vervolgens braaf een ginger ale. Mijn vriendin neemt een Licor 43. So far, so good.

In de club kom ik een goede vriend tegen die toevallig zelf al een tijdje niet drinkt. Hij vertelt hoe goed hij zich voelt en dat zie ik ook aan hem, wat een goede motivatie is voor de komende periode. Later op de avond neem ik nog een ginger ale en ik moet zeggen dat het me prima afgaat. Toch denk ik wel dat dat deels te maken heeft met mijn verkouden neus en de behoefte om niet te laat in bed te liggen. De rest van het weekend breng ik vooral op de bank door. Ik vind het dan soms lekker om er 's avonds een glaasje wijn bij te pakken, maar dit keer houd ik het bij een kopje thee.

Score: 0 glazen alcohol

foto: FunX

Hier staat normaal gesproken een baco of een amaretto met ijs.

Week 2

Gelukkig voel ik me deze week weer wat beter. Doordeweeks pak ik het sporten weer op en ben ik weinig bezig met wel of geen alcohol drinken. Ik kom niet in situaties waarin ik verleid word met een wijntje en zelf haal ik het niet in huis, om zo het risico zo klein mogelijk te houden. In het weekend heb ik verschillende sociale activiteiten op de planning staan. Op vrijdag ga ik naar de bioscoop met een vriend. Achteraf kletsen we altijd nog wat na, wat ik vaak doe onder het genot van een glas rode wijn. Dat wissel ik dit keer om voor wederom een ginger ale, waar ik geen moeite mee heb. Het scheelt dat dit de vriend is die zelf al een tijd geen alcohol meer drinkt, waardoor ik me aangemoedigd voel om het vol te houden.

Op zaterdagavond is een vriendin jarig; we gaan drankjes doen en daarna uit. Dit voelt als het eerste echte uitdagende moment, zeker wanneer twee mensen aan tafel espresso martini's bestellen, oftewel mijn favoriete drankje. Dit was het moment waar ik bang voor was, maar toch bestel ik vastberaden een mocktail, iets waar ik normaal niet enthousiast van word. Ik moet zeggen: mijn alcoholvrije piña colada is best oké, maar ik vind het geen volwaardige vervanging. Als m'n tafelgenoten vervolgens uitgebreid hun espresso martini recenseren - "hij is écht heel erg lekker" - ben ik dan ook toch wel een beetje jaloers.

Eenmaal in de club ga ik maar weer aan de ginger ale en water. Ik moet zeggen: dat scheelt me behoorlijk wat geld. De avond bevalt me prima. We dansen heel wat af en ik hoef niet echt moeite te doen om geen alcohol te bestellen. Misschien helpt het mee dat m'n gezelschap niet heel veel drinkt, waardoor ik me niet per se de enige nuchtere persoon op de dansvloer voel. Eenmaal thuis voel ik me chill. Ik ben wel moe - logisch, ik heb het op frisdrank toch tot 4 uur 's nachts volgehouden -, maar voel me verder helemaal helder. Ook de ochtend daarna ben ik blij: ik kan me alles nog scherp herinneren, heb geen droge mond en vooral niet die vreselijke hanxiety (hangover anxiety). Dat is het paniekerige en onrustige gevoel waarmee ik vaak wakker word wanneer ik een avondje heb gedronken.

Op zondag heb ik nog een babyshower, waar ik verwelkomd wordt met een roze drankje in een champagneglas. Ik vraag of er nog een alcoholvrije variant over is, maar mij wordt verzekerd dat er in de mijne echt maar een héél klein laagje cava zit. Ik twijfel of dit nou valsspelen is, maar wil ook niet moeilijk doen. Ik drink het dus toch maar op. Daarna sla ik de rosé over en ga ik aan de ijsthee.

Score: 1/4e glas cava (denk ik).

foto: FunX

Ik had niet verwacht dat ik uitgerekend met dit drankje (een soort van) zou cheaten.

Week 3

Mijn derde week zonder alcohol begint met een buikgriepje. Ik begin me af te vragen of ik niet gewoon last heb van afkickverschijnselen, want ik ben nog nooit zo vaak ziek geweest in een maand. Ik had verwacht dat ik me juist gezonder zou voelen nu ik niet drink, maar dat is niet bepaald het geval.

Wanneer het weekend aanbreekt, ben ik gelukkig weer beter en op zaterdag eindig ik dan ook weer in de club. Daar wordt me meerdere keren gevraagd wat ik drink en of ik nog een drankje wil. Ik merk dat het me helpt om tegen al m'n vrienden en bekenden te vertellen over m'n alcoholvrije maand, als een soort stok achter de deur. De reacties variëren van een teleurgestelde "oh, saai" tot een gemotiveerde "wat goed", maar het levert vooral interessante gesprekken op over iedereens drankgebruik.

Op zondag ga ik eten bij een vriendin, wiens kookkunsten te vergelijken zijn met die van een sterrenchef. Ik had haar van tevoren al op de hoogte gebracht van mijn dry february. Haar reactie: "Oh, is dat een ding? Maar helemaal goed!". Bij het eten dronken we dan ook geen wijn, maar - daar is 'ie weer - ginger ale.

Score: 0 glazen alcohol

foto: FunX

Ginger ale in plaats van witte wijn.

Week 4

Hoe langer de challenge duurt, hoe meer ik ermee bezig ben en hoe meer momenten er zijn waarop ik toch wel echt zin heb in een drankje, vooral in het weekend. Ook dit keer staat er weer een feestje op de planning. Een groot voordeel is dat ik daar met de auto heen kan, aangezien ik toch niet ga drinken. Ook dat is een goede stok achter de deur, maar vooral gewoon heel chill aangezien het buiten nog geen vijf graden is. Aan de bar bestel ik maar een cola, mijn vriendin een wodka-sprite. Ik kan het niet laten om een klein slokje uit haar glas te nemen, gewoon omdat ik even zin heb in die smaak. Ik vind het niet lekker en zodra ik merk dat het geen latertje gaat worden, vind ik het al helemaal prima om het de rest van de avond bij cola te houden. Mijn lichaam is me de volgende ochtend dankbaar en ik ben opvallend productief.

Ik merk dat ik het wel lekker vind om me vast te bijten in deze challenge. Ik vind het leuk om m'n zelfbeheersing en doorzettingsvermogen te testen en wil het uit principe ook de laatste dagen volhouden. Op zondag is er nog een laatste uitdagingsmomentje. Ik ga langs bij m'n ouders en er verschijnt een borrelplank op tafel. Normaal gesproken zou ik daar een wijntje bij drinken, maar die skip ik braaf. Het enige wat nu nog over is van februari zijn een maandag en dinsdag. Die dagen drink ik vrijwel nooit, dus mijn missie zit erop.

Score: 1 slokje van de wodka-sprite van m'n vriendin, om te proeven

foto: FunX

Glaasje cola in de club

Quote

Deze maand voelde ik me scherp en dat beviel me uitstekend, maar ik kijk ernaar uit om dit weekend weer een drankje te doen.

Voordelen

Ik ben positief verrast door hoe goed deze maand me is afgegaan. Ik had verwacht dat ik misschien wel een keer zou cheaten, maar dat is niet (echt) gebeurd. Daarnaast voelde ik me, los van de griepjes, fit. Dat merkte ik vooral tijdens het sporten. Of ik me echt aanzienlijk fitter voelde dan normaal, vind ik moeilijk te bepalen. Daarvoor zou ik het niet drinken misschien langer moeten volhouden.

Verder zitten er voor mij nog twee grote voordelen aan het laten staan van alcohol. Het eerste pluspunt is simpel: het scheelt me geld. Tegenwoordig kosten cocktails zelden nog minder dan tien euro en ook in clubs ben je voor je het weet een paar tientjes kwijt aan alcoholische drankjes (die voor 80 procent bestaan uit ijsklontjes). Ik ben daar maandelijks dan ook best wat euro's aan kwijt, die ik dit keer kan sparen. (Of nou ja, wie houd ik voor de gek? Die gingen natuurlijk op aan andere dingen, zoals shoppen).

Het tweede voordeel is dat ik geen last heb gehad van hanxiety. Ik moet zeggen dat de fysieke klachten na een avondje drinken meestal beperkt blijven tot vermoeidheid en een beetje hoofdpijn, maar mentaal voel ik me de volgende ochtend vaak erg onrustig. Ik heb het gevoel dat ik me ongepast heb gedragen of mensen heb geïrriteerd en ga paniekerig na wie ik allemaal heb gesproken en wat ik heb gezegd. Dat gevoel geen controle te hebben, vind ik vreselijk. Deze maand voelde ik me scherp en dat beviel me uitstekend.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk: ik kijk ernaar uit om dit weekend weer een drankje te doen en heb dan ook niet de behoefte om mijn 'droge periode' te verlengen. Als ik terugdenk aan de meest legendarische avonden en feestjes die ik heb meegemaakt, was daar toch altijd wel in bepaalde mate alcohol bij betrokken. Ik moet dan ook zeggen dat het woord 'saai' meerdere keren door m'n hoofd heeft gespookt de afgelopen maand. Daarnaast heb ik gewoon heel erg zin in een espresso martini.

Wel neem ik me voor om vaker bewuste keuzes te maken op drankgebied. Ik heb ontdekt dat ik het na een avondje drinken soms 'niet nodig' vond om die twee, drie of vier drankjes te nemen, terwijl ik het dan toch heb gedaan. Het is blijkbaar een soort automatisme om in een restaurant of bar een wijntje te nemen of om 'ja' te zeggen wanneer iemand me een drankje aanbiedt. Ik vind het een prettig idee dat ik nu weet dat ik prima zonder kan en ga zeker vaker alcoholvrije avonden inlassen.

foto: FunX

Wat ik aantrof op mijn laatste dag van dry february.

- In FunXperiment nemen de online redacteuren jou als lezer mee in verschillende challenges en experimenten die ze uitvoeren. -

Ster advertentie
Ster advertentie