Games & gadgets

Gamers slepen Microsoft voor de rechter wegens overname 'Call of Duty'-uitgever

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Gamers slepen Microsoft voor de rechter wegens overname 'Call of Duty'-uitgever

Microsoft kondigde in januari van dit jaar aan dat het Call of Duty-uitgever Activision Blizzard gaat overnemen voor maar liefst 69,9 miljard door. Echter, voordat dat rond is, moeten verschillende internationale toezichthouders die overname eerst nog goedkeuren. Een groep van tien Amerikaanse gamers ligt nog altijd wakker van de enorme aankoop door Microsoft en dus stappen ze naar de rechter om daar een stokje voor te steken.

Te veel macht

In de aanklacht stellen de gamers dat Microsoft met de overname van Activision Blizzard "enorm veel macht krijgt in de gaming-industrie". Dat zou volgens hen betekenen dat Microsoft concurrenten kan dwarszitten. Ook staat in de aanklacht dat de gamers bang zijn dat Microsoft het aantal games die uitkomen kan beperken en de prijzen van games kan verhogen. Bovendien vrezen ze dat de keuzevrijheid van gamers beperkt wordt door de overname.

'Meer mogelijkheden voor gamers'

Microsoft houdt vol dat het niet van plan is om concurrenten te dwarsbomen middels de overname van de Call of Duty-uitgever. "We geloven dat de aankoop van Activision Blizzard de concurrentie zal vergroten en meer mogelijkheden creëert voor gamers en ontwikkelaars", aldus een woordvoerder van de softwaregigant.

Eerder deze maand werd bekend dat Microsoft een tienjarige deal heeft gesloten met Nintendo om Call of Duty naar Nintendo-platforms te brengen. Sony is daarentegen een minder groot fan van de overname en heeft meermaals kritiek geuit op de gigantische aankoop van Microsoft. Zo vreest de PlayStation-fabrikant dat Microsoft Call of Duty op den duur alleen nog op de Xbox en pc gaat uitbrengen.

Grootste overname ooit in gaming

Halverwege januari werd bekend dat Microsoft maar liefst 68,7 miljard (omgerekend 60 miljard euro) neertelde om Activision-Blizzard over te nemen, de grootste overname ooit in gaming. Daarmee is het bedrijf niet alleen eigenaar geworden van Call of Duty, maar ook van gameseries zoals World of Warcraft, Crash Bandicoot, Diablo, Spyro the Dragon en Starcraft. De overname neemt nog zeker een jaar in beslag. Zodra deze rond is, zullen zoveel mogelijk games van Activision-Blizzard toegevoegd worden aan Xbox Game Pass.

Ster advertentie
Ster advertentie