Games & gadgets

Twitter lanceert omstreden abonnement van 8 dollar

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Twitter lanceert omstreden abonnement van 8 dollar

Twitter is begonnen met de invoering van een nieuw abonnementssysteem. Gebruikers kunnen sinds dit weekend in een aantal landen tegen betaling een geverifieerd account met een blauw vinkje krijgen. Eerder kwamen alleen grote bedrijven en publieke figuren hiervoor in aanmerking.

Blauw vinkje

De dienst is momenteel alleen nog beschikbaar op Apple-toestellen in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Voor 7,99 dollar per maand kunnen gebruikers een blauw vinkje krijgen. Verder geeft het abonnement mensen de mogelijkheid om langere video's of audiofragmenten te plaatsen. Daarnaast verschijnen berichten van deze betalende leden hoger in de reacties onder een tweet.

Kritiek

Twitters nieuwe eigenaar en topman Elon Musk heeft veel kritiek gekregen op het abonnementssysteem. De blauwe vinkjes werden in 2009 geïntroduceerd om te voorkomen dat voor politici en beroemdheden nepaccounts worden aangemaakt. Sinds een paar jaar kan iedere gebruiker een vinkje aanvragen, waarna Twitter de echtheid van het account controleert. Nu iedereen een vinkje kan kopen, zijn experts bang dat Twitter-gebruikers straks niet meer kunnen bepalen of accounts authentiek zijn of niet.

Minder afhankelijk van adverteerders

Musk zegt dat hij meer geld wil ophalen bij Twitter-gebruikers om minder afhankelijk te worden van adverteerders. Zij zijn op dit moment nog de grootste inkomstenbron voor het sociale netwerk. Het is echter wel zo dat sinds Musk Twitter heeft overgenomen een hoop grote merken hun advertenties op Twitter hebben opgeschort.

Ster advertentie
Ster advertentie