Games & gadgets

Eerste hersenchip voor behandeling van depressie geplaatst bij mens

foto: Unsplash / Real Life Science Market Research
  1. Newschevron right
  2. Eerste hersenchip voor behandeling van depressie geplaatst bij mens

Een neurotechbedrijf genaamd Inner Cosmos heeft voor het eerst een hersenchip voor behandeling van depressie in de schedel van een mens geplaatst. De 'digitale pil' bestaat uit twee delen en zendt schokgolven naar het door depressie getroffen gebied in de hersenen. "Wij geloven dat onze aanpak het leven van mensen die aan een depressie lijden kan verlichten en uiteindelijk kan leiden tot genezing", aldus oprichter Meron Gribetz tegen de Daily Mail.

Twee delen

De hersenchip wordt middels een operatie van dertig minuten bij de patiënt onder de hoofdhuid geplaatst. Het andere deel komt op het hoofd van de persoon om het apparaat van stroom te voorzien. Het implantaat stuurt een keer per dag 15 minuten lang kleine elektrische pulsen door naar de chip, die de golven doorzendt naar de linker prefrontale cortex, het gebied in de hersenen dat depressie in stand houdt.

De persoon zet het stroomvoorzienende deel enkel op het hoofd wanneer het apparaat de schokgolven doorstuurt en hoeft dus niet de hele dag met een apparaat op zijn of haar hoofd te lopen. De proefpatiënt uit St. Louise, Missouri, zal de innovatie een jaar lang testen. Het bedrijf start volgende maand met meer mensen die het experiment ondergaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Dit mag niet zo doorgaan'

Volgens Gribetz, bij wie als kind werd gediagnosticeerd dat hij een aandachtstekortstoornis had, verkeert de wereld in een staat van ernstige wanorde. "Onze missie is om de wereld te herstellen en de menselijke geest opnieuw in evenwicht te brengen." Volgens de Amerikaan is het daarvoor de hoogste tijd om technologie in te zetten. "We zitten als populatie diep in de problemen als het gaat om depressie. Dit mag zo niet langer doorgaan."

Gegevens opgeslagen in app

De hersenchip is inzetbaar tegen depressie, aandachtstekortstoornis en angst. "Elk jaar zijn er 140 miljoen Amerikanen die medicijnen slikken tegen aandachts- of depressieproblemen. Ter vergelijking: dat zijn meer patiënten dan iPhone-gebruikers in Amerika", aldus Gribetz. De digitale pil wordt ondersteund door een smartphone-app, waar stemmingsontwikkelingen en data over depressieklachten in grafieken weergegeven worden. Deze gegevens kunnen vervolgens gedeeld worden met een arts.

Volgens Gribetz is het de eerste keer dat artsen toegang krijgen tot dit soort gegevens. "De gezondheidszorg zal miljarden besparen vanwege bijvoorbeeld een verkeerde diagnose van ernstig suïcidale depressie", legt hij uit. Het bedrijf deed er zes jaar over om de chip te bouwen. "Het implantaat is tien keer kleiner dan alle andere chips die wereldwijd in productie zijn. We zijn erg enthousiast en kunnen niet wachten om de eerste resultaten te delen", aldus de oprichter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie