Up 2 Date

Stof in paddo's mogelijk doorbraak in snelle behandeling voor ernstige depressie

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Stof in paddo's mogelijk doorbraak in snelle behandeling voor ernstige depressie

Psilocybine, een stof in paddo's waardoor mensen gaan hallucineren, zorgt er mogelijk voor dat mensen sneller van een ernstige depressie af komen. Onderzoekers zijn enthousiast over de behandeling na het analyseren van een test op 233 patiënten. Dat melden onder meer BBC News en The Guardian.

Veelbelovend

De patiënten die meededen aan de test komen uit tien verschillende landen. Opmerkelijk genoeg had bijna een op de drie patiënten binnen drie weken geen depressieverschijnselen meer. Voor een op de vijf patiënten gold dat er aanzienlijke verbeteringen waren binnen twaalf weken.

Viben op muziek

De deelnemers kregen één kleine dosis van psilocybine en werden daarna zes uur lang geblinddoekt om de materie te laten inwerken. Vervolgens kregen ze alleen rustgevende muziek te horen. Na een periode te viben op de geluiden bespraken de patiënten hun depressie in sessies met een therapeut. De focus lag daarbij vooral op de oorzaak van hun negatieve gevoelens en het oplossen daarvan.

Psychiater James Rucker liet weten dat het middel ervoor zorgt dat de hersenen na gebruik korte tijd vatbaarder zijn voor therapie. "Psilocybine beïnvloedt de hersenactiviteit. We zien het als een therapeutische kans op succes."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet voor iedereen een succes

Voordat psilocybine daadwerkelijk in aanmerking komt voor behandelingen van patiënten op grote schaal zal er nog wel verder onderzoek moeten plaatsvinden. De test was namelijk niet voor alle deelnemers een succes. Sommigen kregen last van bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Verder hadden drie deelnemers na een maand (nog steeds) suïcidale gedachten.

Uitzonderlijke resultaten

Desondanks is Guy Goodwin, directeur van het bedrijf dat onderzoek doet naar behandelingen tegen psychische aandoeningen, erg blij met de uitkomsten van het onderzoek. "De resultaten zijn uitzonderlijk goed. We zijn normaal gesproken al blij als we 20 tot 30 procent van de patiënten met een depressie succesvol behandelen met een nieuwe methode. Een resultaat van boven de 30 procent in enkele weken is dus veelbelovend", aldus Goodwin.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie