FunX

Bizzey openhartig over depressie: "Ik heb aan zelfmoord gedacht"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Bizzey openhartig over depressie: "Ik heb aan zelfmoord gedacht"

Deze week staat bij FunX in het teken van mental health tijdens de #OpenUp-week. Een van de ambassadeurs van deze belangrijke week is Bizzey. De rapper heeft diepe dalen gekend en vertelde in Start met Fernando openhartig over hoe hij omging met zijn mentale gezondheid en wat hij nu doet om daar nog altijd goed voor te zorgen.

Quote

Op een ochtend dacht ik: fuck deze hele shit, het is misschien beter zonder mij.

Bizzey

Bespreekbaar maken onder jongeren

Als ambassadeur van de #OpenUp-week vindt Bizzey het vooral belangrijk om zijn kennis te kunnen delen. "Ik heb zelf heel erg gestruggled met mijn mental health en op dat soort momenten voel je je heel erg eenzaam", vertelt hij. "Door een initiatief als dit kan ik mensen hopelijk een handje helpen. Ik vind het vooral belangrijk dat mentale gezondheid bespreekbaar wordt onder jongeren. Soms voel je jezelf wegslippen, wordt je zelfacceptatie heel laag, word je onzeker of laat je invloeden van buitenaf, zoals social media, je humeur bepalen. Dat kan best snel gevaarlijk worden als je geen raakvlakken met matties hebt of als je er met niemand over kunt praten."

Bang om te falen

Bizzey vertelt dat hij met depressies struggelde in zijn tijd bij Yellow Claw, maar datzelfde gebeurde vrij recent nog in 2019. "Ik was bang om te falen en weer skeer te worden. Daardoor kreeg ik een ongezonde drive om niet proberen te falen. Ik zei nergens 'nee' tegen en vond eigenlijk alles belangrijker dan mezelf. Op een gegeven moment was het heel veel Bizzey en heel weinig Leo. Ik was vooral bezig met muziek en heel weinig met familie. Dat is geen goede balans."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Op de vlucht voor mezelf'

Volgens Bizzey was het voor de buitenwereld heel moeilijk om iets aan hem te merken. "Ik werd heel actief. Je zag me op alle feestjes en je zag me videoclips bossen en hits scoren. Maar ondertussen ging het verschrikkelijk slecht met mij."

Die periode zorgde ook voor veel pijn bij zijn familie. "Ik heb mijn gezin echt pijn gedaan", geeft Bizzey toe. Hij spreekt ook over de docu Bizzey uit 2019, waarin de toenmalige struggles van de rapper naar eigen zeggen goed te zien zijn. "Daarin zie je hoe slecht het met mij gaat. Ik vind het heel moeilijk om die docu te zien, omdat ik in die tijd letterlijk heel de tijd op de vlucht was voor mezelf. Mijn familie zag dat ook en daardoor zag ik hen ook veel pijn hebben."

Zelfmoordneigingen

Steeds meer en meer belandde de rapper in een neerwaartse spiraal waar geen einde aan leek te komen. Het werd zelfs zo ernstig dat Bizzey aan zelfmoord heeft gedacht. "Ik schrok vaak als ik in de spiegel keek en zag hoe slecht ik eruitzag. Er was zelfs een ochtend dat ik dacht: fuck deze hele shit, het is misschien beter zonder mij. Er waren momenten dat ik zoiets had van: ik ga het vandaag doen en morgen gaan mensen op het nieuws zien dat Bizzey er niet meer is."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Eye opener

Bizzey vertelt dat alles veranderde tijdens een kerstdiner voor stichting Het Vergeten Kind. Een dag waar de rapper eigenlijk helemaal geen zin in had, omdat hij zich zo fucked up voelde. "Uiteindelijk kwam ik daar aan en zag ik van: deze kinderen reageren anders op mij. Ik was best een kluizenaar in die tijd, omdat ik het heel irritant vond als mensen mij herkenden. Deze kinderen waren juist heel rustig en moesten uit hun schulp komen. Dat ging heel geleidelijk gedurende de dag. Aan het einde van de dag waren ze zo blij met wat onze hele crew hen had gegeven. Het was oprechte dankbaarheid. Dat opende mijn ogen."

"Misschien ben ik helemaal niet zo'n slecht mens", begon Bizzey zich uiteindelijk na de positieve ervaring bij het kerstdiner te realiseren. "Deze kids vinden me écht lief en misschien ben ik wel de moeite waard. Dat bleef best wel hangen." De volgende ochtend werd Bizzey na lange tijd weer wakker naast zijn vrouw, aangezien hij voornamelijk in hotels verbleef in die heftige tijd. "Toen heb ik haar al mijn problemen verteld. Gelukkig ging ze de strijd met me aan, waarna ik professionele hulp heb gezocht en mijn rust heb genomen."

'Niemand is perfect'

Inmiddels gaat het beter met Bizzey en heeft hij de juiste balans voor zichzelf gevonden. "Als ik nu ergens tegenaan loop, ben ik daar veel opener over. Ik stel me veel kwetsbaarder op en heb zoiets van: fuck it als mensen mij een keer op een slechte dag moeten zien. So be it."

"Niemand is perfect", benadrukt de rapper. "Doordat ik op een harde manier in een machocultuur ben opgevoed, zag ik een psycholoog vroeger als een kwakzalver en mentale klachten als zwakte. Nu weet ik dat het juist sterk is als je schreeuwt om hulp en toegeeft dat je het niet alleen kunt."

#openup

Van zondag 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met vrijdag 15 oktober staat FunX in het teken van de #openup-week. Deze week is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten en is een samenwerking tussen NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN. Je kunt alle verhalen hier checken!

Ster advertentie
Ster advertentie