Lifestyle

Deze 3 Scandinavische steden zijn een leuke variatie op de 'gewone' citytrip

foto: Stockholm - Pixabay
 1. Newschevron right
 2. Deze 3 Scandinavische steden zijn een leuke variatie op de 'gewone' citytrip

Heb je citytrips naar Londen, Antwerpen en Parijs wel gezien? Er zijn genoeg andere steden in Europa die heel citytrip-waardig zijn! Grote Scandinavische steden zoals Oslo, Stockholm en Kopenhagen zijn goede opties voor een weekend of een midweek weg. Hieronder kan je lezen waarom.

1. Oslo - Noorwegen

Oslo is een plek voor zowel de stads- en natuurliefhebber. Er liggen namelijk twee grote bossen aan de rand van de stad genaamd Nordmarka en Østmarka, maar als je meer van een stadse omgeving houdt, is er in Oslo ook genoeg te doen:

 • Hou je van shoppen? Dan ben je in Oslo op de goede plek. Je hebt grote winkelcentra, warenhuizen, boetiekjes, winkelstraten met bekende winkels, rommelmarkten en ga zo maar door. Waar je wel op moet letten als je overweegt op citytrip te gaan naar de hoofdstad van Noorwegen: de meeste winkels zijn gesloten op zondag.
 • Op die zondag kan je ervoor kiezen om naar de Noorse versie van de Amsterdamse en Rotterdamse markthallen te gaan: de Mathallen. Als je een typisch Noors gerecht wil proeven, probeer dan een elandsteak of -burger.
 • Als je meer van de stad wil zien, kan je op het dak van het Den Norske opera- en balletgebouw gaan kijken. Je hebt vanaf hier uitzicht over de grote haven van Oslo. Ook kan je ongeveer in een uur van de ene kant naar de andere kant van het centrum lopen en zo zelf te voet de stad ontdekken.

2. Stockholm - Zweden

Wil je de bekende IKEA-gehaktballetjes nu wel een keer in het land van herkomst eten? Stockholm is is een ideale plek om heen te gaan voor een citytrip. De Zweedse hoofdstad werd in 2010 tot de groenste stad van Europa bekroond. De lucht in de stad voelt door al het groen heel schoon aan, alsof je meer dan alleen maar uitlaatgassen inademt. Maar naast schone lucht inademen, is er nog meer te doen:

 • Ook Stockholm is een shopparadijs. De grootste winkelstraat is Drottninggatan, waar je bekende high street winkels en het bekendste warenhuis van de stad kan vinden. Een andere grote straat is Hamngatan, waar een ander groot warenhuis staat. De stad staat ook bekend om haar vele designwinkels, voor de big spenders onder ons.
 • Wat Stockholm nog meer bijzonder maakt, is dat de stad helemaal omringd wordt door water. Er liggen veel eilandjes om de stad heen, die je tijdens een boottocht allemaal kan zien.
 • Het oude stadsdeel Gamla Stan is ook leuk om te bezoeken. Hier kun je gewoon een beetje rondlopen, kijken bij kleine (souvenir)winkeltjes en wat drinken bij een van de vele barretjes.

3. Kopenhagen - Denemarken

Kopenhagen, dat op een uur en een kwartier vliegen ligt, wordt ook wel klein Amsterdam genoemd. De wijk Christianshavn is namelijk ontworpen door Nederlandse architecten en dat is ook te zien. De wijk heeft straten die vernoemd zijn naar Nederlandse families en plaatsen. De stad is verder heel anders dan Amsterdam en daarom zeker een bezoekje waard:

 • Als je van een beetje adrenaline houdt, kan je midden in Kopenhagen naar pretpark Tivoli. Vooral in de zomer is dat een aanrader. Het park is tot 's avonds laat open en er worden verschillende optredens gegeven.
 • Als je de stad juist even wil ontvluchten zijn er verschillende stranden waar je heen kan gaan. Het Amagerstrand is het dichtst bij de stad en makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de fiets. Kopenhagen is namelijk een stad waar je makkelijk kan fietsen, omdat er brede fietspaden zijn waar geen brommers en scooters rijden.
 • Buiten het centrum van Kopenhagen ligt de multiculturele wijk Nørrebro, waar veel buurtkroegen en winkeltjes zijn. Grotere winkels kun je vinden in een van de langste winkelpromenades ter wereld, genaamd Strøget. Deze promenade bestaat uit verschillende in elkaar overlopende straten. Op culinair gebied kunnen visliefhebbers hun hart ophalen. Vis is namelijk een belangrijk onderdeel van de Deense keuken. Ook een worteltaartje en een typisch Deense Pølser (hotdog) moet je gegeten hebben als je in Kopenhagen bent.
Ster advertentie
Ster advertentie