Lifestyle

In De Gym Met...Channah Koerten: "Ik vond mijzelf mooier toen ik voller was"

  1. Newschevron right
  2. In De Gym Met...Channah Koerten: "Ik vond mijzelf mooier toen ik voller was"

Naam: Channah KoertenLeeftijd: 24 Favoriete work-out: dansen Traint graag: eigenlijk liever nietVindt het mooist aan zichzelf: tanden, kijkt ook altijd naar de tanden van anderenTraint: onregelmatig

Channah raakte bekend als mooie verschijning in het afgelopen seizoen van Ex On The Beach. Inmiddels is ze haar eigen merk, maar heeft ze één publiek geheim over haar lichaam: sporten doet ze eigenlijk zelden. In tegenstelling tot vroeger, toen was ze bijna elke dag op haar dansschool te vinden. Na tien jaar kreeg FunX Channah de danszaal weer in en sprak haar bij Global Dance Center Amsterdam over haar afkeer van grote spieren, de enige vriend zijn van een van haar Insta-volgers en waarom dansen de enige sport is die ze wil doen.

Je ziet eruit als een echt sportief typje, maar dat is juist niet zo?

Ja, dat is echt grappig. Ik krijg de hele tijd in mijn Instagraminbox vragen als 'hoe blijf je fit?', maar ik doe echt helemaal niets. Ik ben zelfs gevraagd voor een fitness tv-programmma.

JE HOUDT NIET VAN BEWEGEN, MAAR DANSEN DAN WEL?

"Als je blij bent, kun je dansen, als je verdrietig bent, als je boos bent, chagrijnig... Dans en muziek vind ik heel belangrijk. Als ik bijvoorbeeld aan het dweilen of stofzuigen ben, kan ik dat ook dansend doen. Ik was vroeger heel fanatiek, danste veel wedstrijden en trainde hard. Ik had altijd een voorbeeld in de dansles naar wie ik opkeek en van wie ik dacht 'ooit word ik beter dan jij'.

"Met quinoa en spinazie maak je mij echt niet blij"

Ik weet nog dat er op mijn toenmalige dansschool een auditie was om mee te doen aan een showteam, maar ik was te jong voor die groep. Een week lang heb ik toen niets anders gedaan dan dansen, geen huiswerk, niets. Ik deed als kleintje mee met de auditie, met mijn eigen choreografie en ik killde het zo erg dat iemand wie ik heel goed vond mij zelfs begon toe te juichen. En aan het eind mocht ik met het team meetrainen."

Ben je een 'quinoa en rauwe spinazie'- meisje of een 'doe mij af en toe een watertje'?

Na lang nadenken: "Af en toe een water. Met quinoa en spinazie maak je mij echt niet blij." Lachend: "Maar met water trouwens ook niet. Ik houd echt van melk. Eigenlijk drink ik sowieso te weinig. Volgens de huisarts heb ik er zelfs uitgedroogde ogen door."

Je hebt de afgelopen zomer mensen op vakantie geholpen om te ‘scoren’? Welk soort advies geef je dan?

"Het advies dat ik het meest heb gegeven is echt zelfvrouwen krijgen in wat je doet. Als jij het gelooft, dan doet iedereen anders dat ook. Je moet je ook niet anders voordoen dan wie je bent. In de meeste gevallen vindt een ander je ook leuker als je jezelf bent."

"Alles wat ik lelijk vond aan mezelf, daar krijg ik nu complimenten over"

Heb je zelf nooit last gehad van onzekerheid?

"Ja zeker wel, heel vaak. Maar na Ex On The Beach is dat echt weggevaagd. Ik was een persoon die overal onzeker was, ondanks dat ik veel complimenten kreeg. Inmiddels krijg ik altijd positieve reacties. Nu ik zelfverzekerder ben, lijkt alles vanzelf te gaan, alles gaat me makkelijker af."

"Alles wat ik vroeger lelijk aan mijzelf vond, daar krijg ik nu complimenten over. Daardoor besef ik mij dat iedereen iets anders mooi vindt. Sinds Ex On The Beach ben ik ook zoveel afgevallen, maar nu krijg ik commentaar van mensen die zeggen dat ze mij voller mooier vonden. Hoe ik mijzelf mooier vind? Eerlijk gezegd, vind ik de vollere versie van mij mooier. Vooral mijn kont vind ik nu een zachte pannenkoek. Vroeger en nog steeds vragen mensen altijd of ik train, zonder dat ik iets doe. Dat is ook de reden waarom ik niet zo gemotiveerd ben om te sporten."

"Als ik geen vrienden zou hebben en iemand die ik bewonder praat tegen mij, zou ik dat bijzonder vinden."

Je hebt een eigen kledingwebshop. Wat wil je dat mensen voelen als ze die kleding dragen?

"Ik krijg zoveel berichten van mensen over welke lipgloss ik gebruik, welke tandenborstel, welke bh, zo krijg ik vijftig vragen per item. Dus daarom heb ik een webshop. Wat ik verkoop is alleen wat ik zelf ook aandoe. Je zult er ook geen tuttig roze jurkje op vinden, want dat ben ik niet. Ik wil dat de meiden die het dragen zich stoer en sexy voelen. Dat ze zich een beetje mij voelen, een beetje van mijn zelfverzekerdheid meekrijgen. De meiden die bij mij bestellen, sturen ook foto's en vragen van "is dit kledingstuk hier en hier leuk bij?"."

Je beantwoordt elk bericht op Instagram, dat is heftig...

Lachend: "Ja, volgens mij ben ik de enige van de Ex On The Beach-groep die dat doet. Mijn vriend Quentin en ik hebben afgesproken dat we op zondag onze telefoon uitdoen, naar de bioscoop gaan of andere gezellig dingen gaan doen. Natuurlijk, heb ik dan wel de neiging om even naar mijn telefoon te grijpen. Er is ook een insta-volger die geen vrienden heeft. Met hem praat ik veel. Ik heb met hem doelen gesteld om te bereiken en maak plannen voor hem van 'vandaag ga je dit of dat doen'. Als ik geen vrienden zou hebben en iemand die ik bewonder praat tegen mij, zou ik dat bijzonder vinden. En het is het minste wat ik kan doen."

Je hebt geen reden om arrogant te zijn, zeker als je hebt meegedaan aan Ex On The Beach of Temptation Island.

Jij en Quentin gaan binnenkort met z’n tweeën vloggen, wat wil je dat mensen vooral meekrijgen van jullie lifestyle?

"Dat we normaal zijn gebleven. We zien vaak dat mensen na zo'n realityprogramma arrogant worden. Je hebt geen reden om arrogant te zijn, zeker als je hebt meegedaan aan Ex On The Beach of Temptation Island. Iedereen kan wel wijntjes drinken op een strand, het is niet alsof je hebt laten zien dat je iets kan. We zijn nog steeds heel blij en dankbaar voor alles wat we krijgen. Ik ga nog steeds zonder make-up, met mijn sokken in slippers naar de supermarkt."

Waaraan moet een gezonde relatie voldoen voor jou?

"Vertrouwen, eerlijkheid, jezelf kunnen zijn. Eerlijkheid, dat komt wel vanuit mezelf. Ik heb liever dat ik eerlijk ben, want als je een keer liegt, moet je onthouden wat je hebt gezegd. Als je iets hebt gedaan, wat echt niet kan, dan moet je daar je verantwoordelijkheid voor nemen. Liegen heeft gewoon geen zin."

Tegen het eind van het gesprek: "Het is toch wel belangrijk om te sporten. Omdat het ook echt goed is voor je gezondheid. Vind je de sportschool net als ik echt niets, doe dan zoiets als dansen. Het is leuk is en goed voor je lichaam en je hebt niet het idee van 'ik moet weer'."

- In de rubriek 'In De Gym Met...' heeft FunX gesprekken met online influencers over gezondheid, uiterlijk en lifestyle -

Ster advertentie
Ster advertentie