Lifestyle

Artsen waarschuwen op TikTok voor vapen: "Het laten zien inspireert anderen"

foto: TikTok @artsenslaanalarmfoto: TikTok @artsenslaanalarm
  1. Newschevron right
  2. Artsen waarschuwen op TikTok voor vapen: "Het laten zien inspireert anderen"

Artsen maken zich zo'n zorgen over de populariteit van vapen, dat ze een TikTok-account zijn gestart om jongeren te waarschuwen. In een video vragen ze creators om geen filmpjes meer te posten waarin wordt gevapet, omdat ze daarmee anderen zouden inspireren om hetzelfde te doen. "We willen geen vingertje wijzen, maar de vraag stellen aan alle creators: help je de dodelijke tabaksindustrie stinkend rijk te worden aan verslaafde jongeren of help je de artsen ziekte te voorkomen?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artsen Slaan Alarm

"De nood is zo hoog dat we tussen operaties en werkzaamheden door tijd hebben vrijgemaakt voor het opnemen van de video's op ons account Artsen Slaan Alarm", aldus het collectief van artsen achter de campagne. Zo vertelt onder anderen Diederik Gommers dat je door het laten zien van vapen anderen kan aansporen om ook te vapen, verslaafd te raken en vervolgens ziek te worden. "Creators zijn dus eigenlijk het gezicht van de reclame voor de dodelijk tabaksindustrie. Vaak zonder dat ze dat zelf weten. Daarom slaan we als artsen alarm, omdat ze willen voorkomen dat we jullie later in onze spreekkamers zien."

Bekende vapers

In verschillende TikToks spreken artsen populaire creators aan op een video waarin ze vapen of praten over vapen. Zo worden onder anderen Robbert Rodenburg en Thomas Lebby gevraagd om hun video te verwijderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verboden vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober worden vapes met een smaakje verboden in Nederland. Navulverpakkingen en wegwerpvapes met bijvoorbeeld fruitsmaakjes mogen dan niet meer verkocht worden. E-sigaretten mogen dan alleen nog maar naar tabak smaken, om ze zo minder aantrekkelijk te maken voor jongeren.

Ster advertentie
Ster advertentie