Money Moves

Celine (30): "Ik had 50.000 euro aan schulden, maar ben nu schuldenvrij"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Celine (30): "Ik had 50.000 euro aan schulden, maar ben nu schuldenvrij"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 30-jarige Celine* haar verhaal.

Naam: Celine
Leeftijd: 30
Studie: Gastvrouw (mbo niveau 2)
Werk: Debiteurenbeheerder
Woonsituatie: Alleenstaand met dochter
Netto-inkomen: €2500
Nu op betaalrekening: €70
Nu op spaarrekening: €2050
Studieschuld: €7000

Vaste lasten

Huur: €712
GWL: €175
Zorgverzekering: €179
Scooter:
€25
Benzine:
€35
Kattenverzekering:
€60
Telefoonabonnement:
€45
Telefoonabonnement dochter:
€12
Internet: €30
Online streamingdiensten:
€40
Sportabonnement: €20
Sportabonnementen dochter: €100
Buitenschoolse opvang: €300

Hey Celine, tof dat je meedoet aan Money Moves. Kun je vertellen waarom je je hebt aangemeld?
"
Ik hoop dat mijn verhaal inspirerend werkt voor anderen. Voor mijn gevoel heerst er een stigma dat alleenstaande moeders zielig zijn en niks kunnen bereiken. Ik hoop dat mensen inzien dat ze alles kunnen bereiken, zelfs als ze alleen een kind moeten opvoeden terwijl ze diep in de schulden zitten."

Hoe heeft het bij jou zo ver kunnen komen?
"Ik woonde samen met mijn ex-man in België. We kenden elkaar nog niet zo lang, maar zijn heel snel in verwachting geraakt van een kind. Toen hebben we besloten om te trouwen en ons vermogen samen te voegen. Ik was toen erg jong en achteraf gezien was dat erg naïef. Op een gegeven moment wilde ik scheiden en ben ik samen met mijn dochter terug naar Nederland gegaan. Hij maakte toen de bewuste keuze om afstand van ons te doen en raakte volledig uit beeld."

Kon je toen eenvoudig terug naar Nederland?
"Nee, absoluut niet. Je kunt als Nederlander niet zomaar terug het land in komen als je bent weggeweest. Ik kon me niet eens inschrijven voor een huis en had in eerste instantie ook geen recht op een uitkering. Ik had letterlijk een koffer en een kind, meer niet. Uiteindelijk heb ik me via een kennis ingeschreven en kreeg ik toen de mogelijkheid om een kamer te huren."

Je hebt een schuld van 50.000 euro moeten wegpoetsen. Kun je vertellen hoe die schuld tot stand is gekomen?
"Toen ik weer ingeschreven stond, kreeg ik ineens allemaal brieven waarvan ik dacht: wat is dit allemaal? Het waren allerlei schulden en openstaande rekeningen uit de periode voordat we naar België verhuisden, maar ook uit de periode dat we in België waren. Verder bleken er drie leningen op onze namen te zijn afgesloten, waar ik zelf nooit van op de hoogte ben geweest."

Begrijp ik het goed dat jouw ex man die dan had afgesloten?
"Ja, klopt en dat heb ik nooit geweten."

Ik kan me voorstellen dat je dan denkt: ik heb hier niks mee te maken, dit is zijn schuld. Ik ga hier niet voor opdraaien.
"Dat is precies hoe ik me voelde. Maar als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, heb je geen andere keus. Zo lang hij niet te vinden is, komen ze het bij jou halen. Ik heb zelfs een melding gedaan in de staatscourant om aan de rechter aan te tonen dat ik er alles aan deed om hem te vinden. Er kwam erg veel bij kijken, waardoor ik op een gegeven moment ook inzag dat ik naïef was geweest en hier niet meer onderuit kon komen."

Dus in totaal waren de schulden waar hij je mee opzadelde rond de 50.000 euro?
"Het bedrag dat hij aan schulden had veroorzaakt, lag rond de 35.000 euro. Verder had ik geen uitkering toen ik weer in Nederland woonde. Ik moest kleren hebben voor mijn kleine, we moesten eten, ik had gewoon geld nodig. Als je toch al zoveel schulden hebt, ga je op een gegeven moment denken: die 100 euro extra maakt ook niet meer uit. Dat is een hele slechte instelling waar ik oprecht veel spijt van heb. Maar het is wel een instelling die je krijgt, want je bent aan het overleven."

Hoe zorgde je er in die periode voor dat je toch dingen kon blijven kopen?
"Ik vulde het ene gat met het andere. Ik maakte bijvoorbeeld accounts aan bij online webshops en kon dan kiezen voor achteraf betalen."

Wanneer kwam de ommekeer?
"
Op een gegeven moment had ik zelf nog een bedrag van 15.000 euro aan schulden veroorzaakt. Ik moest toen eerlijk naar mezelf toe zijn en ik zag in dat ik de situatie alleen maar erger maakte. Toen heb ik hulp gezocht en heb ik een schuldsaneringstraject gevolgd. Dat traject duurde drie jaar."

Hoe was die periode in de schuldsanering? Wat moet ik me daarbij voorstellen?
"Het was heel stressvol, want je krijgt bijna niks, wat overigens heel logisch is. Wij leefden met zijn tweeën van 65 euro per week. Het is niet alleen dat het weinig geld is, maar het is ook frustrerend dat je constant afhankelijk bent van iemand anders. Er is namelijk steeds iemand die over je geld beslist. Je hebt geen zeggenschap over je eigen leven. Dat deed me ontzettend veel pijn."

Hoe zagen jouw dagen eruit in die periode, los van het financiële plaatje?
"Ik ben door de hele situatie in een depressie geraakt en heb twee jaar lang thuisgezeten. Ook mijn kind is getraumatiseerd door het feit dat haar vader niet meer in beeld is. Ik kreeg medicatie om mijn dagen door te komen. Zonder mijn ouders had ik het echt niet gered. Zij zijn in de periode nadat ik vertrok uit België mijn rots in de branding geweest. Mijn vader gooide mijn vriezer vol met vlees als ik zelf bijvoorbeeld niks te eten had. Ondanks dat ze het niet eens waren met mijn keuzes, hebben ze me geholpen toen ik in de problemen zat. Ze hebben me laten zien wat onvoorwaardelijke liefde is."

Wauw, wat mooi! Kun je vertellen vanaf welk moment het weer beter ging met je?
"Ik ben in 2020 weer begonnen met werken. Het bleek voor mij een goede manier om alle negativiteit achter me te laten en me te focussen op mijn toekomst. Het is voor iedereen verschillend, maar ik kan zeggen dat ik misschien wel eerder gewoon aan het werk had gemoeten zodat ik mijn mind op andere dingen kon focussen en nieuwe ambities kon ontwikkelen. Verder ben ik vorig jaar in april uit mijn schulden gekomen en ben ik sindsdien schuldenvrij, dus dat is ook een belangrijke mijlpaal voor me geweest."

En dan nu een mooie functie als debiteurenbeheerder, hoe ironisch is dat?
"Haha, ja grappig hè! Ik werk sinds april dit jaar in die functie bij een bedrijf waar ik ontzettend veel vrijheid, maar ook megaveel verantwoordelijkheid heb. Daarnaast kan ik drie dagen in de week thuiswerken en veel met mijn kind zijn. Dat vind ik heerlijk."

Hoe zie je de toekomst voor je?
"Nu de rust een beetje is teruggekeerd na de hectische periode, wil ik meer gaan reizen met mijn kind. Dit jaar zijn we voor het eerst op vakantie geweest in het binnenland, maar ook naar Turkije. Ook zijn we vorige week samen naar Disneyland in Parijs geweest."

Het is toch prachtig dat je dat nu kan doen met je kind?
"Ja, ik krijg er tranen van in mijn ogen. Ik ben zo blij. We kunnen eindelijk weer dingen zelfstandig doen. Mijn dochter wilde bijvoorbeeld ineens een knuffel uitzoeken in Disneyland. Ik keek naar de prijs en zag dat het 100 euro kostte. Dat ik dan zorgeloos tegen haar kan zeggen van: 'Schat, weet je wat? Neem hem maar lekker mee!', dat is echt super. We zijn van ver gekomen en nu wil ik er ook echt van genieten samen met mijn dochter. Dat is mijn belangrijkste doel voor de toekomst, zodat zij onbezorgd haar eigen dromen kan gaan ontdekken."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ik denk niet dat geld per definitie gelukkig maakt. Maar ik denk wel dat je zonder geld heel ongelukkig kan zijn. Het gaat dan niet om geld in de vorm van biljetten of op je rekening, maar meer om de stress die erbij komt kijken. Geld is in zekere zin belangrijk, maar voor mij is vrijheid het allerbelangrijkste: dat je zonder zorgen kan doen wat je wil en wanneer je dat wil."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie