Money Moves

Glazenwasser Fernando (22): "Ik hoef niet per se die rijke jongen met die dikke auto te zijn"

  1. Newschevron right
  2. Glazenwasser Fernando (22): "Ik hoef niet per se die rijke jongen met die dikke auto te zijn"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 22-jarige Fernando* zijn verhaal.

Naam: Fernando
Leeftijd: 22
Studie: Industrieel Onderhoud
Werk: Glazenwasser (38 uur) en pizzabezorger
Woonsituatie: Thuis bij zijn ouders
Netto-inkomen: €1900
Bijbaan: Tussen €400 en €800
Nu op betaalrekening: €400
Spaarrekening: €17.500
Cryptocoins: €3500
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Kostgeld: €250
Sportabonnement: €100 (incl. supplementen)
Telefoon: €20 (samen met moeder)

Hoi Fernando, waarom heb jij je opgegeven voor Money Moves?
"Ik vind het inspirerend om over verschillende verhalen, situaties en visies van jonge mensen te lezen. Daarom vind ik het ook leuk om mijn eigen verhaal te doen."

Jij bent in het dagelijks leven een glazenwasser. In Nederland hoor je wel eens verhalen over de 'glazenwassermaffia'... Hoe zit dat bij jou?
"Ik woon in België. Hier hebben we geen maffiapraktijken. We zien elkaar allemaal als collega's en vrienden, dus er is geen rivaliteit."

Waarom heb jij voor het beroep glazenwasser gekozen?
"Ik ben er toevallig ingerold. Ik deed dit als bijbaan toen ik 16 was en het verdiende niet slecht, dus ik ben gebleven. Het bevalt me heel goed. Ik vind het fijn om veel vrijheid te hebben en lekker buiten te zijn. Je krijgt elke week een planning met alle klanten waar je langs moet. Je kunt je tijd dus zelf indelen. Gisteren was ik bijvoorbeeld om 1 uur al klaar."

Is dit iets wat je nog lang wil gaan doen?
"Ik werk nu nog voor een baas, maar in de toekomst wil ik graag mijn eigen onderneming opstarten."

Op dit moment heb je er ook nog een bijbaantje naast, waarom is dat?
"Omdat ik gemotiveerd ben in het leven. Ik hou ervan om lekker productief bezig te zijn. Nu ik jong ben wil ik lekker veel werken, zodat ik in de toekomst niets tekortkom."

Jij bent dus echt een spaarder?
"Ik spaar best veel. Meestal lukt het me elke maand wel om 1000 euro opzij te zetten."

Je vertelde al dat je een bepaald kapitaal wil sparen voor in de toekomst. Heb je een bepaald doel voor ogen?
"Sowieso wil ik in de komende tijd een eigen huis kopen. En ik wil een eigen onderneming starten. Daarnaast wil ik ook kunnen genieten van het leven en met een normaal salaris is dat een beetje moeilijk."

Met welk bedrag op je spaarrekening ben jij tevreden?
"Ik heb niet echt een bepaald bedrag in mijn hoofd. Ik hoef niet per se een miljoen. Ik hoef niet per se die rijke jongen met een dikke auto te zijn. Ik wil gewoon dat als ik een vrouw en kinderen heb, ik niet hoef te stressen om de rekeningen. Ik heb zelf als kind meegemaakt hoe het is als je gezin in een moeilijke financiële situatie zit. Dat wil ik in de toekomst voorkomen."

Ben je dan alleen maar bezig met sparen voor de toekomst, of geniet je nu ook van het leven?
"Ik geniet ook van de kleine dingen in het leven. Je moet gewoon een beetje balans hebben, maar naar mijn mening moet die balans altijd winstgevend zijn. Je hebt mensen die meer spenden dan er binnenkomt. Dat is niet goed. Zo zuinig ben ik nou ook weer niet, maar ik bespaar vooral op kleine dingen. Er kan veel geld weggaan zonder dat je het doorhebt."

Waar geef jij dan wel graag geld aan uit?
"Iedereen heeft wel een bepaalde zwakte waar hij veel geld aan uit kan geven. Ik ga zelf graag op reis en daar wil ik niet op bezuinigen. En ik hou ervan om naar restaurants te gaan. Dat is ook een reden dat ik extra werk. Daarnaast wil ik binnenkort een nieuwe motor kopen."

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Dat is een goede vraag. Ik kan 'ja' en 'nee' antwoorden. Te veel geld brengt ook problemen met zich mee, maar geld kan het leven ook makkelijker maken. Ik denk niet per se dat je gelukkig wordt van geld, want ik heb ook mensen met minder gezien die gelukkiger zijn dan mensen met een dikke auto."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie