Music

Alexandra Burke: "Ze vroegen of ik mijn huid wilde bleken en mocht alleen stijl haar"

foto: Instagram: Alexandra Burke
  1. Newschevron right
  2. Alexandra Burke: "Ze vroegen of ik mijn huid wilde bleken en mocht alleen stijl haar"

De Britse X-Factor-winnares Alexandra Burke vertelt in een emotionele video op Instagram over de walgelijke racisme die ze heeft meegemaakt in de muziekindustrie. En dat gaat bij de zangeres verder dan je misschien vooraf zou denken. Van een verzoek tot het bleken van haar huid tot alleen stijl haar mogen hebben.

"Ik heb al een zwarte"

De eerste keer dat Alexandra racistisch werd behandeld als artiest, was ze zestien jaar oud. Op haar vijftiende was er een persoon die bij een label werkte. Diegene wilde haar tekenen en vertelde Alexandra om contact met hem op te nemen zodra ze zestien was. Dat deed de zangeres toen het zo ver was. Het liep alleen anders dan ze dacht. Ze kreeg te horen dat die persoon al een zwarte artiest had getekend en niet nog een hoefde. "Ik kan nog altijd niet geloven dat iemand dat zei", vertelt Burke in de video. "Het was vreselijk om te horen dat je door je huidskleur niet de kans kreeg die je beloofd was."

Geen afro of braids

De zangeres won drie jaar na dat moment het populaire Britse tv-programma X Factor in 2008. Kort daarna kreeg ze te horen dat ze tien keer harder moest werken omdat ze een bruine huidskleur heeft in plaats van wit. Er werden eisen gesteld aan haar kapsel. Alexandra mocht geen braids en ook geen afro. "Ik mocht niets dat bij mijn cultuur hoorde", vertelt ze in de Instagramvideo.

Huid bleken?

Alexandra had net X Factor gewonnen en bleef van de ene verbazing in het andere vallen: "Mij werd zelfs gevraagd om mijn huid te bleken, omdat ze dan succesvoller zou kunnen zijn." Daar ging ze niet mee akkoord. "Ik weigerde dat, omdat het alleen al absurd is dat iemand zoiets kon zeggen. Het breekt mijn hart als ik er nu aan terugdenk. Ik doe mijn best om mijn tranen nu in bedwang te houden."

Muziek voor witte mensen

De shit die Alexandra heeft meegemaakt is ongelofelijk en hartbrekend. Zo vertelt de zangeres die onder andere met Beyoncé op het podium stond, dat ze bepaalde nummers niet uitbrengen omdat witte mensen dat volgens het label niet zouden begrijpen. Ze moest haar muziek richten op een bepaalde radiostations, omdat daar witte mensen naar luisteren. Ook kreeg ze van een managementbureau waar ze ooit zat te horen dat ze meer moest lachen op Instagram, anders kwam ze volgens hen te agressief over op het publiek.

Wacht niet langer

Alexandra Burke heeft veel meegemaakt in haar elfjarige carrière en zegt dat ze zichzelf nog staande houdt dankzij de levenslessen die ze van haar moeder heeft geleerd. Haar moeder was een alleenstaande moeder en zangeres die haar dochter leerde om een dikke huid te creëren. Door haar ervaringen te delen hoopt Alexandra dat ze andere artiesten motiveert om hun verhaal te delen. "Ik wil dat mensen hun waarheid delen en niet jaren gaan wachten net als ik. Ik heb mij nu uitgesproken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie