Music

Mula B, Idaly en Sef grote winnaars van de Edisons: "Het kan zelfs als je geen uitweg meer ziet"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mula B, Idaly en Sef grote winnaars van de Edisons: "Het kan zelfs als je geen uitweg meer ziet"

Gisterenavond vond de uitreiking van de Edisons plaats, één van de belangrijkste awardshows binnen de Nederlandse muziekindustrie. Dit jaar stonden namen als Kevin, Cho, Idaly, Mula B, Dystinct, Sef en Siggy en D1ns tussen de genomineerden. Natuurlijk konden er maar een paar naar huis gaan met een prijs en dat lukten Mula B, Idaly en Sef.

Mula B

Zo won Mula B met zijn album Narcopop een Edison binnen de categorie Hiphop. Mula's album werd door de jury ook wel een "grensverleggend hiphop-album" genoemd. "Mula B is allang geen domme jongen in je stad meer. Hij is een meesterplusser, die voor een vriendenprijs Narcopop aan je slijt: een mix van Indie, Electronica en Trap, die laat horen dat de harde straten ook een gevoelige ziel en een verhaal hebben", weerklinkt het oordeel.

In zijn speech benadrukte Mula B dat alles mogelijk is. "Het kan. Het kan zelfs wanneer je denkt dat het niet meer kan. Het kan als je je misschien ooit geen onderdeel voelde van deze maatschappij. Het kan als je geen uitweg meer ziet. Het kan nog steeds. Het fucking kan, kijk naar mij." Hij eindigde zijn verhaal met "Vrede op de wereld alsjeblieft. Stop met de collectieve bestraffing van Palestina."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Idaly wint Edison

Idaly ging naar huis met een prijs in de categorie Soul/R&B/Funk voor zijn album Betty. "Het is een album dat wederom voor een nieuwe golfbeweging zorgt, eentje die je aan het denken zet, aan het dansen krijgt en een hele generatie laat liefhebben. Het is een totale beleving, een bijna filmische ervaring, waarbij Idaly volledig in zijn kracht staat: hij is op alle fronten gegroeid als artiest en songwriter, en die ontwikkeling komt op een bijzondere manier samen in een geweldig album: Betty", luidde het oordeel van de jury.

Sef: "Free Palestina"

Sef won gisteravond één van de grootste prijzen van de avond, namelijk Beste Album met zijn plaat Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag. In zijn speech vertelde de artiest dat het niet altijd even makkelijk is voor artiesten om een album te maken dat niet gefocust is op hits. "Ik wil gebruik maken van deze gelegenheid en benoemen dat het best wel moeilijk is om superlang bezig te zijn en er elke keer net tegenaan te zitten. De muziekindustrie is niet ingericht op gemiddeld succes. Het is niet handig als je elke keer iets nieuws probeert en risico's neemt. Het is ook niet handig als je een plaat maakt zonder hits, wat ik meerdere keer heb gedaan", vertelt Sef. Hij vervolgde zijn verhaal met dat hij erg trots is en dat hij duidelijk wil maken dat muziek ergens over kan gaan. Ook hij eindigde zijn speech met: "Free Palestina."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie