Video

Idaly over zijn jeugd: "Mijn moeder moest ook vadertaken op zich nemen"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Idaly over zijn jeugd: "Mijn moeder moest ook vadertaken op zich nemen"

In de FunX-serie Van Straat naar Platina duikt FunX-presentatrice Ouassima Tajmout dieper in het verleden van verschillende artiesten en bespreekt ze met hen wat ze hebben moeten doorstaan om succesvol te worden. In dit speciale seizoen blikt Ouassima terug met FunX Music Awards-genomineerden en in de tweede aflevering gaat ze op bezoek bij Idaly. De rapper vertelt onder andere over het opgroeien zonder vader, zijn album Betty en de rol die artiesten als Adje en Reverse in zijn leven gespeeld hebben.

Quote

Mijn moeder gaf me mee dat ik alles kan bereiken wat ik wil.

Idaly

Amsterdam-Zuid

Idaly neemt Ouassima mee naar de buurt in Amsterdam-Zuid waar hij opgegroeid is. Daar woonde hij destijds met zijn moeder. De rapper vertelt dat zijn vader op jonge leeftijd overleed. "Daardoor heeft mijn moeder noodgedwongen ook 'vadertaken' op zich moeten nemen." Idaly is zijn moeder dankbaar voor hoe ze zich voor hem heeft ingezet. "Ze heeft me meegegeven dat ik alles kan bereiken wat ik wil, zolang ik er maar hard genoeg voor werk en er echt in geloof."

Oma Betty

Ook Idaly's oma Betty vervulde een belangrijke rol in zijn opvoeding. "Zij was heel frequent bij ons aanwezig, omdat mijn moeder veel alleen moest doen." Nadat de rapper naar IJburg verhuisde, kwam hij nog regelmatig langs bij zijn oma. "Ik sliep dan vaak bij haar, omdat ik deze buurt miste. Ze heeft een hele grote impact op mij gehad."

Idaly had veel verdriet toen zijn oma Betty in 2020 overleed. Hij had een speciale band met haar en vindt het belangrijk om haar naam voort te laten leven. Om die reden vernoemde hij zijn album naar zijn oma. "Op de plaat staat veel muziek die ik gemaakt heb in de periode dat zij overleden is. Ik heb het album 'Betty' genoemd als een soort ode aan mijn oma."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Structuur in life

Voor Idaly is sporten een belangrijke manier om met tegenslagen om te kunnen gaan. "Door naar de gym te gaan, krijg je meer balans in je leven. Naarmate je ouder wordt, besef je steeds beter dat structuur in je dagelijkse leven belangrijk is." Zijn personal trainer, dj Abstract, omschrijft Idaly als een echte doorzetter. "Hij heeft een onregelmatig leven als artiest, maar zorgt er toch iedere keer voor dat hij hier is. Ondanks alle verleidingen die op zijn pad komen, is hij erop gefocust om te groeien als persoon."

Soloshow Paradiso

Zijn inzet in de gym zorgt er ook voor dat Idaly betere prestaties heeft op het podium. "Je voelt je zekerder en hebt meer conditie", legt de rapper uit. Die energie heeft hij ook nodig als hij op 15 september optreedt in de grote zaal in Paradiso, zijn allergrootste soloshow tot nu toe. "Het is voor mij een bijzondere plek, omdat mijn eerste soloshow in de kleine zaal in Paradiso was."

Quote

Ik heb veel geleerd van Adje, Reverse en Cho.

Idaly

Lange weg

Idaly heeft een lange weg moeten afleggen om te komen waar hij nu is. Hij vertelt dat een aantal artiesten een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn ontwikkeling. "Adje, Reverse en Cho hebben mij van dichtbij laten zien wat je als artiest zijnde kunt doen. Je bent vrij om op te schrijven wat je wil, vertellen wat je wil en ik heb mede dankzij hen geleerd om dat op de best mogelijke manier te uiten."

Drie nominaties

Ondanks het feit dat hij mensen om zich heen had waar hij naar opkeek, heeft Idaly zelf ook veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van zijn skills. "Als ik uit school kwam, was ik alleen maar met muziek bezig. Het kwam en komt nog steeds uit mijn hart, het is echt mijn passie." Zijn groei is ook bij het FunX-publiek niet onopgemerkt gebleven. Ouassima verraste de rapper namelijk met drie nominaties voor de FunX Music Awards in de categorieën Artist of the Year, Best Song en Best Album. "Dit is heel speciaal. Als je genomineerd wordt, geeft het aan dat je iets goed doet", aldus Idaly, die hoopt dat zijn fans op hem zullen stemmen.

FunX Music Awards 2023

Op donderdag 25 mei is het weer tijd voor de FunX Music Awards. De genomineerde FunX-artiesten strijden tijdens de awardshow in AFAS Live in Amsterdam om de belangrijkste muziekprijzen. FunX pakt groots uit, aangezien het de tiende editie is van de FunX Music Awards.

De tiende editie van de awardshow wordt met optredens van onder meer Boef, Bokoesam, Ronnie Flex, Idaly, Katnuf en Kleine John & Chavanté onvergetelijk. De komende weken zullen nog meer namen aan de line-up worden toegevoegd. Meer over de FunX Music Awards vind je hier. Wil je zeker zijn van een plekje bij de awardshow? Koop dan hier je tickets en vergeet vooral niet op je favoriete artiesten te stemmen via de onderstaande knop.

Stem nu

Ster advertentie
Ster advertentie