Music

Numidia over overheidssteun: "Ik had geen recht op een uitkering"

foto: YouTube: ESNS • Eurosonic Noorderslag
  1. Newschevron right
  2. Numidia over overheidssteun: "Ik had geen recht op een uitkering"

Numidia was onderdeel van het FunX-panel bij het Eurosonic Noorderslag festival dat dit jaar online plaatsvond. De panelleden behandelden verschillende onderwerpen, waaronder overheidssteun voor artiesten tijdens de coronacrisis.

Quote

Je zit in een groei en je gaat ervan uit dat zij jou helpen om je huur te betalen, maar dat is niet gebeurd"

Numidia

"Surviven"

Numidia, die samen met Jiggy Djé, Rachid (Afro Bros), Mohamed Fouradi, en Randall Spann (FunX-muzieksamensteller) het panel vormde, vertelt over haar ervaringen met overheidssteun tijdens de coronacrisis. "Ik had geen recht op een uitkering. Uiteindelijk kreeg ik 200 euro per maand en daarmee kon ik ook me huur niet betalen. Je zit in een groei en je gaat ervan uit dat zij jou helpen om je huur te betalen, maar dat is niet gebeurd." Als FunX-dj Vanessa haar vraagt hoe ze dat heeft opgelost, zegt Numidia: "Surviven! Als jonge meid heb ik dat ontwikkeld en ik zal altijd een manier vinden om mijn huur te betalen. Maar het was voor mij wel een hele struggle, omdat ik daar niet de juiste ondersteuning voor kreeg."

Misconceptie

Volgens FunX-muzieksamensteller Randall bestaat er een grote misconceptie vanuit de overheid richting artiesten. "Aan het begin van de eerste lockdown ging er een video rond van J.Lo die in het zwembad sprong in haar tuin, en haar tuin is zes keer zo groot als al onze huizen bij elkaar. Toen was dat gelijk het beeld: je hebt een succesvolle artiest die nu even pauze kan nemen en genieten. Terwijl dat slechts één procent is van alle artiesten." Daarnaast wordt volgens hem de hele sector daar omheen, van podiumbouwers tot lichtmensen, helemaal vergeten. Fouradi zegt het wel eens met artiesten te hebben overlegd, dat er potjes zijn vanuit de overheid. Maar volgens hem zitten daar ook weer allemaal regels aan verbonden. "En ik zie niet Josylvio achter zijn laptop kruipen om dat aan te vragen."

Check het hele gesprek van het FunX-panel hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie