Music

SZA over het gezien worden als 'R&B'-artiest: "Alleen omdat ik zwart ben"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. SZA over het gezien worden als 'R&B'-artiest: "Alleen omdat ik zwart ben"

SZA vindt dat ze als artiest wordt achtergesteld, omdat ze zwart is. Zo deelt ze in een interview met Dazed dat ze verschillende soorten muziek maakt, maar gecategoriseerd wordt als R&B-artiest vanwege haar huidskleur. Iets waar de zangeres zich erg aan stoort.

SZA over haar muzikale vrijheid

SZA heeft altijd al verschillende genres in haar muziek laten horen, vooral op haar laatste album SOS. Zo kun je hierop soul, pop, indie rock en hiphop terugvinden. Toch heeft de ze het gevoel dat daar helemaal geen oog voor is. Dit zou volgens de zangeres allemaal komen door haar huidskleur. "De enige reden dat ik als R&B-artiest wordt gedefinieerd, is omdat ik zwart ben. Het is erg beperkend voor mij, omdat er geen ruimte is om iets anders te zijn of iets anders te proberen", legt ze uit. "Justin Bieber wordt niet beschouwd als een R&B-artiest: hij is een popartiest die R&B, country of wat hij dan ook wil maken, uitbrengt."

"Ik wil dezelfde kansen"

SZA vertelt dat ze inspiratie haalt uit allerlei soorten muziek en dit ook implementeert in haar eigen sound. "Ik wil gewoon dezelfde kansen krijgen om te maken wat ik maar wil, zonder dat het gebaseerd is op de kleur van mijn huid, de crew waarmee ik mij omring of de beats die ik kies", vervolgt ze. "Ik wil dat het nummer 'F2F' wordt gezien zoals het is. Ik wil dat 'Nobody Gets Me' wordt gezien zoals het is. Ik wil dat 'Kill Bill' wordt gezien zoals het is."

De artiest legt uit dat ze haar eigen muziek ook niet categoriseert. "Ik plaats mijn muziek niet in bepaalde kaders. Ik probeer gewoon muziek te maken, te viben en te genieten van de hele ervaring."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie