Nandoleaks

Najib Amhali in Real Talk: "Door de coke bleef ik soms vier dagen lang wakker"

foto: Nandoleaks
  1. Newschevron right
  2. Najib Amhali in Real Talk: "Door de coke bleef ik soms vier dagen lang wakker"

Najib Amhali is een legend in de Nederlandse comedywereld. De vrolijke cabaretier weet altijd veel mensen in volle zalen een lach op hun gezicht te bezorgen, maar het leven is voor hemzelf niet altijd even vrolijk en funny geweest. In een nieuwe Nandoleaks: Real Talk vertelt Najib openhartig over de alcoholverslaving van zijn vader, zijn eigen drugs- en gokverslaving, jaloezie onder comedians en de gewapende overval die hij in december meemaakte op Curaçao.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vader

Al op een jonge leeftijd zag Najib hoe zijn vader ziek werd en daardoor moest stoppen met werken. Zijn vader raakte depressief en begon steeds meer alcohol te drinken. "De verslaving zit een beetje in de genen bij de familie van mijn vaders kant, ook mijn opa gokte. Je ziet je vader dan dronken worden en dan wil je zeggen van: 'Hey pa, doe rustig.' Je bent dan nog een jaar of zestien en dan is het vooral in mijn cultuur niet gebruikelijk om je vader tegen te spreken." De vader van Najib overleed in de jaren negentig aan een hartaanval en het was voor de comedian moeilijk om dat een plekje te geven.

Foto: Nandoleaks

Uitlaatklep

Door de cultuur waarin hij opgroeide, was het moeilijk om over zijn gevoel te praten en emoties te tonen. Gelukkig kon hij het podium gebruiken als uitlaatklep.

Toen mijn vader overleed, moest ik huilen en zei mijn oom: ‘Niet huilen. We zijn mannen en we moeten niet huilen.’ Ik snapte er niks van. Ik moest het een plek geven en op een gegeven moment begon ik erover te praten in mijn show en het werd een soort therapie."

Jaloezie

Najib vertelt dat hij het entertainen van mensen van zijn vader erfde. "Mijn vader was een gangmaker, dat is waar ik het talent van heb." Dat Najib uiteindelijk veel naam maakte en een legend werd in de Nederlandse cabaretierwereld, is niets nieuws. Toch was de weg naar succes niet altijd even makkelijk. Met succes ontstond meer druk en daarbij ook vaak kritiek die hij niet begreep. Hij vertelt dat hij als lid van de Comedytrain veel jaloezie meemaakte als het ging over de shows van caberetiers met een niet-Nederlandse achtergrond.

“De feedback die we kregen op onze shows, was helemaal geen feedback. Het was gewoon zo van: fuck, waarom sta jij daar wel en waarom lachen ze keihard om jouw grappen? […] Van alle comedians die ik ken, kan ik op één hand tellen wie mij altijd geluk wenst.”

Verslavingen

Ook zijn verslavingen bespreekt Najib uitgebreid. Door zijn drukke lifestyle en veel stress raakte hij een lange tijd verslaafd aan alcohol en cocaïne. Die verslaving werd op een gegeven moment zo heftig dat het van een zakje per week naar vier zakjes per dag ging. “Ik ben wel eens vier dagen lang wakker gebleven door de coke.” Maar het bleef niet alleen bij drugs en alcohol: “Naast het snuiven, zat ik midden in de nacht ook online te gokken. […] Op een gegeven moment heb ik die knop omgezet en ik wil niet meer terug naar die periode. Lager kon ik niet zinken. Ik heb gejankt en gedacht van: ik kom er niet meer uit. Ik zag dat ik niks meer deed met mijn kinderen en dacht: wat ben ik voor een waardeloze vader en echtgenoot?” Inmiddels is Najib clean en geeft hij toe wat daarvoor nodig was: "Ik ontkende alles en dat is het eerste wat je moet doen als je beter wilt worden: bekennen."

Ster advertentie
Ster advertentie