News

Juun (21): “Het is zo bizar dat er nog zoveel armoede is in Nederland”

  1. Newschevron right
  2. Juun (21): “Het is zo bizar dat er nog zoveel armoede is in Nederland”

Samen met een goede vriendin, Fleur, keek ik naar het programma ‘Steenrijk, Straatarm’. Toen dachten we: het is te bizar voor woorden dat er nog zoveel armoede is in Nederland. Daarom wilden we een bijdrage leveren aan arme gezinnen in Nederland. Het is fantastisch wat de Voedselbank betekent voor de mensen in Nederland, maar wij wilden iets persoonlijkers geven dan tien pakken melk. Zo ontstond ons idee voor het project ‘Love In A Box’.

Ons project werd groter dan verwacht, maar we konden maar tien gezinnen helpen. Daarvoor hebben we extra luxe kerstpakketten gemaakt. We gingen op visite bij de gezinnen om kennis met hen te maken en te vragen hoe zij in die situatie terecht waren gekomen. Ieder gezin heeft behoefte aan iets anders. Zo kon een vrouw geen gymschoenen kopen voor haar kinderen, dus hebben we die voor haar gekocht. Anderen wilden bijvoorbeeld heel graag een gourmetschotel.

Het lastigste deel was het vinden van gezinnen. Er is veel schaamte, omdat ze onder de armoedegrens leven. Via social media en een website waar zij zich anoniem konden aanmelden, hebben we gelukkig verschillende gezinnen weten te vinden.

De gezinnen ontmoeten was bijzonder. Fleur en ik hebben het goed thuis, we hebben niets te klagen. Onze ouders hebben goede banen en we komen niets tekort. Ik schrok er persoonlijk van om de situatie van deze mensen te zien, het is te bizar voor woorden. De gezinnen reageerden superblij, vooral omdat zij hun verhaal konden vertellen aan mensen die hen niet zouden judgen. Een aantal gezinnen die wij spraken, hadden door financiële problemen een bewindvoerder toegewezen gekregen. Die hadden uiteindelijk zoveel fouten gemaakt dat de gezinnen in nog diepere problemen kwamen.

Ook hoor je verhalen over hoe deze gezinnen mensen kwijtraken door beperkingen in hun sociale leven. Een avondje uit, naar de bioscoop, een hapje eten: dat zit er voor hen niet in. Na verloop van tijd zien zij steeds minder mensen en komen ze in een soort sociaal isolement terecht waar zij zelf weinig invloed op hebben.

Een belangrijk doel dat Fleur en ik met dit project hadden, was meer bewustzijn creëren over armoede in Nederland. Vooral in de tijd rond Kerstmis. Altijd en overal leeft er iemand om je heen onder de armoedegrens. Besef als individu dus wat je zelf wél hebt en kijk altijd waarmee je mensen kunt helpen. Ons project is een heel goed realisatiemoment voor mij geweest.

- Juun (21)

Close-Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie