News

DYSTINCT maakt Marokkaanse cultuur mainstream: dit is hoe

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. DYSTINCT maakt Marokkaanse cultuur mainstream: dit is hoe

Na zijn monsterhit Ghazali, die het anthem van het Marokkaanse voetbalteam werd, lag de wereld aan de voeten van DYSTINCT. Hoewel meerdere ernaar streven, slagen niet veel Europese artiesten erin om internationale successen te boeken. DYSTINCT is een van die uitverkorenen die dit wel is gelukt. En hoe. Op zijn album Layali stond niet één, maar twee baanbrekende hits: Tek Tek en Business. Uitverkochte wereldtournees en een optreden voor meer dan 250.000 man. In de afgelopen twaalf maanden deed DYSTINCT het allemaal. Hij is op een missie om de Marokkaanse cultuur een globaal fenomeen te maken en hij is goed op weg.

Het succes van DYSTINCT

Tek Tek heeft inmiddels meer dan 65 miljoen streams en Business meer dan 70 miljoen streams. ‘Business’ was ook -niet geheel verrassend- de nr.1 in de FunX Dixte 1000 van 2023. Ook stond DYSTINCT op de hit Toute La Night van Jonna Fraser. In 2023 veroverde de Belgische artiest de wereld met zijn uitverkochte Layali tournee. Hetzelfde jaar stond hij in Tetouan in Marokko voor 250.000 man, die zijn tracks woord voor woord meezongen. In 2024 stond hij in een uitverkochte AFAS Live en aankomende zomer stapt hij in het vliegtuig om touren door de Verenigde Staten. Om te zeggen dat zijn muziek wereldwijd populair is, is een understatement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Darija wereldwijd maken

De mainstream muziekscene verandert al jaren. Waar er voorheen alleen ruimte was voor Engelse wereldhits en liedjes in onze eigen taal, bereikt nu ook muziek in andere talen en culturen steeds hogere posities in de charts. DYSTINCT, geboren als Iliass Mansouri in Antwerpen, heeft Marokkaanse roots. groeide op in Antwerpen, als Iliass Mansouri. Hierdoor spreekt hij Nederlands, Frans, Engels en Darija. Dit zien we ook terug in de combinatie van verschillende talen in zijn muziek. Artiesten als DYSTINCT, die inspiratie putten uit hun roots en dat pop weten te maken, spelen niet alleen perfect in op deze markt, maar pushen de cultuur ook richting meer mainstream succes. ‘’Ik probeer darija wereldwijd te maken’’, vertelde hij aan Rolling Stone. De statistieken liegen er niet om. Hij brengt de Marokkaanse invloeden niet alleen naar de Westerse wereld, maar is ook consistent een van de meest gestreamde artiesten in Noord-Afrika.

Volgens Anouar Ait Taleb, labelbaas Avalon en manager van DYSTINCT, is de internationale populariteit die de Tek Tek artiest heeft weten bereiken met muziek in zijn moedertaal, een van de grootste successen die ze de afgelopen tijd geboekt hebben. 'We touren door Amerika, Azië, Australië. En dat met een taal die eerst niet als een wereldtaal werd gezien in muziek. Streams hebben is een ding, maar dat overal ter wereld mensen tickets kopen voor je optreden, dat is denk ik het grootste succes'.

Wat is het geheim?

Hoewel talent en dedication cruciale rollen spelen in het succes van DYSTINCT, benadrukt Anouar dat het team hier uiteraard onmisbaar in is. ‘In alle jaren dat ik werkzaam ben in deze industrie, heb ik nog nooit iemand gezien die echt elke dag zo gefocust bezig is met z’n carrière. Maar ik denk dat [producers] YAM en Unleaded een hele belangrijke factor vormen in zijn succes. Ze hebben samen echt een unieke sound ontwikkeld.’ Ook de groei van de producers is niet onopgemerkt gebleven. DYSTINCT is genomineerd voor meerdere FunX Music Awards: Best Singer, Best Album, Best Song, en een van de grootste awards van de show: Artist of the Year Male. YAM & Unleaded zijn genomineerd voor Best Producer.

Als we kijken naar de successen die DYSTINCT in de afgelopen twaalf maanden heeft geboekt, is het natuurlijk geen verrassing dat hij genomineerd is voor de grootste FunX Music Award van allemaal. En hij staat ook nog op de line-up. Wil jij erbij zijn? Stem hier om kans te maken op tickets!

FunX Music Awards 2024

Vanavond is het tijd voor de elfde editie van de FunX Music Awards. De genomineerde FunX-artiesten strijden tijdens de awardshow in AFAS Live in Amsterdam om de belangrijkste muziekprijzen. Dit jaar kun je uitkijken naar onvergetelijke optredens van Reanny, CHO, Jonna Fraser, Siggy & D1ns, Broederliefde en DYSTINCT.

Heb je geen kaartjes kunnen bemachtigen voor de FunX Music Awards? Geen stress. De hele awardshow is vanaf 21:00 uur hier live te checken via FunX.nl, de FunX app, TikTok én op het YouTube-kanaal van FunX. Als je online meekijkt, zit je sowieso front row en mis je geen moment!

Ster advertentie
Ster advertentie