FunX

Hoe Ronnie Flex zorgde voor een hoognodige opleving in de hiphopscene

foto: Ronnie Flex
  1. Newschevron right
  2. Hoe Ronnie Flex zorgde voor een hoognodige opleving in de hiphopscene

Ronnie Flex zorgde de afgelopen twee maanden voor aardig wat opschudding in de hiphopscene toen hij via Threads uithaalde naar Top Notch. Een volgens hem oneerlijke verdeling van royalty’s was voor de rapper reden genoeg om een protest te organiseren tegen het handelen van zijn voormalige label. Het resultaat is een langlopende ruzie die in maart een kookpunt bereikte. Door deze situatie zou je haast vergeten dat Ronnie Flex op muzikaal gebied een goed jaar achter de rug heeft. Het is dan ook niet zo gek dat hij dit jaar kans maakt op een FunX Music Award in de categorie Artist of the Year – Male.

Ronnie

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Ronnie Flex zijn vierde album Altijd Samen uitbracht, dat naar eigen zeggen met veel moeite tot stand kwam. Sindsdien heeft de 32-jarige rapper maar een handjevol singles uitgebracht als soloartiest. Het leek er dan ook op dat hij nog maar weinig inspiratie had om muziek te maken. In juni vorig jaar bracht hij zijn biografie Ronnie uit waarin hij dat bevestigde. "Ik heb geleverd wat ik kon leveren en ik heb veel gedaan. Nu zie ik soms dingen van andere mensen en vind ik dat soms misschien wel beter dan wat ik zelf maak, en dat heb ik nooit gehad. Op die manier hoeft het voor mij niet." Volgens Ronnie was "de koek simpelweg op". Eerder dit jaar maakte de rapper aan tafel bij de talkshow Humberto bekend dat ook de ruzie met Top Notch ervoor heeft gezorgd dat hij maar weinig muziek maakte.

Hit na hit

Ondanks dat Ronnie Flex door een muzikale dip ging, was de rapper uit Capelle nog gewoon te vinden op de grootste urban- en pophits van het jaar. 2023 was daar absoluut geen uitzondering op. Zo was hij te horen op de hits Sliden en Bassline van Antoon, Domino van KATNUF en Niemand van Kevin. Ook in 2024 gaat Ronnie Flex vrolijk verder met het maken van hits. Hij trapte het jaar goed af met een gastbijdrage op de track That’s A Lie van Alessio en pakte meteen door met zijn feature op de monsterhit Alles op gevoel van Flemming. Laatstgenoemde track bereikte de tweede plek in de Singles Top 100 en staat sinds halverwege januari nog altijd in de top 40.

"Verandering in de cultuur"

Allemaal leuk en aardig natuurlijk die gastbijdrages, maar sinds hij Top Notch eerder dit jaar de oorlog verklaarde, lijkt Ronnie Flex zijn passie voor muziek weer helemaal terug te hebben gevonden. In maart besloot de rapper in het centrum van Rotterdam een protest tegen Top Notch op touw te zetten, waar zo’n 150 fans op afkwamen. Eén van de redenen achter het protest was om opkomende artiesten erop te attenderen dat ze niet zomaar bij een label moeten tekenen. "Op dit moment probeer ik te zorgen voor een verandering in de cultuur. Ik wil ervoor waken dat jongere artiesten in dezelfde situatie als de mijne geplaatst kunnen worden. Ik probeer te vechten tegen deze machine en ik vind het niet juist dat je zo uitgebuit kunt worden met je eigen kunst. Veel jonge artiesten in de Randstad kijken op naar Top Notch als voornaamste hiphoplabel in Nederland. Die vallen sneller ten prooi, omdat (het artiestenleven, red.) hun levenslange droom is."

Kees Closed

Het protest bleek niet alleen een oproep te zijn aan artiesten om geen wurgcontracten te tekenen, maar was ook onderdeel van de opnames van een disstrack genaamd Kees Closed. Op die track haalt hij meedogenloos uit naar Top Notch-oprichter Kees de Koning. Zo rapt hij: "Eerlijk wie droeg hier New Wave op z'n back? Ik was net Messi, jij zeker geen Pep. Je stal al het geld dat ik kreeg van m'n raps, moet ik bellen naar Kees of naar Kees van der Spek?" Kees Closed viel niet alleen op vanwege de inhoud, maar ook vanwege Ronnie Flex’ performance op het nummer. De afgelopen jaren heb je Ronnie namelijk zelden met zo’n vurige flow en delivery horen rappen. Het maakt van Kees Closed één van de beste hiphopnummers van het jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pincodes

Een aantal weken na de release van Kees Closed besloten Top Notch-CEO Jiggy Djé en Sticks Ronnie Flex te voorzien van een tegenreactie in de vorm van de disstrack Pincodes. Op het nummer komen de twee hiphopveteranen op voor Top Notch en laten ze duidelijk horen dat ze niet gediend zijn van artiesten (lees: Ronnie Flex) die de naam van het label door het slijk halen. Ook Hef liet van zich horen op het nummer.

Pincode Gekraakt

Uiteraard kon Ronnie Flex niet over zich heen laten lopen. Nog geen dag later postte hij de disstrack Pincode Gekraakt op Instagram, waarop hij keihard van zich af bijt. Zo noemde hij Jiggy Djé, Sticks en Hef "drie oude mannen die tegen hem samenspannen". Voor velen was Ronnie Flex de overduidelijke winnaar in deze kortstondige rapbattle. Zo tagde Lil Kleine Jiggy Djé onder de post van Ronnie Flex met allemaal lach emoji's. Ook schreef Goudtje Get Paid onder de post: "Jiggy Djé, wegwezen jij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strijd is niet voor niets geweest

Mocht Ronnie Flex uiteindelijk aan het kortste eind trekken in de langlopende ruzie met Top Notch, dan is de strijd in elk geval niet voor niets geweest. In het heetst van de strijd vond de rapper eindelijk zijn liefde voor het maken van muziek terug. In een tijd waarin hiphopartiesten nauwelijks meer doorbreken en steeds meer rappers om diverse redenen een punt zetten achter hun carrière, zorgde Ronnie Flex voor een broodnodige opleving in de Nederlandse hiphopscene.

FunX Music Awards 2024

Vanavond is het tijd voor de elfde editie van de FunX Music Awards. De genomineerde FunX-artiesten strijden tijdens de awardshow in AFAS Live in Amsterdam om de belangrijkste muziekprijzen. Dit jaar kun je uitkijken naar onvergetelijke optredens van Reanny, CHO, Jonna Fraser, Siggy & D1ns, Broederliefde en DYSTINCT.

Heb je geen kaartjes kunnen bemachtigen voor de FunX Music Awards? Geen stress. De hele awardshow is vanaf 21:00 uur hier live te checken via FunX.nl, de FunX app, TikTok én op het YouTube-kanaal van FunX. Als je online meekijkt, zit je sowieso front row en mis je geen moment!

Ster advertentie
Ster advertentie