Entertainment

Ronnie Flex over protest tegen Top Notch: "Probeer te vechten tegen deze machine"

foto: YouTube: RTL Talkshow
  1. Newschevron right
  2. Ronnie Flex over protest tegen Top Notch: "Probeer te vechten tegen deze machine"

Ronnie Flex staat momenteel volop in de belangstelling sinds zijn tirade over zijn slechte deal met Top Notch. De rapper schoof gisteren aan bij Humberto en vertelde onder meer dat hij met het protest tegen zijn voormalige label jongere artiesten wil behoeden voor het tekenen van een slecht platencontract.

Acht procent

Ronnie Flex liet afgelopen weekend op Threads weten dat hij maar weinig geld heeft verdiend aan zijn muziek. Zo ontving hij slechts acht procent van alle streaminginkomsten. De rapper vindt dat Top Notch bij het opstellen van zijn platencontract misbruik heeft gemaakt van zijn onwetendheid. De rapper sleepte Top Notch om die reden voor de rechter, maar verloor de rechtszaak op alle punten.

"Bijna niks verdiend"

Tijdens de uitzending van Humberto vertelt Ronnie dat hij in werkelijkheid zelfs minder dan acht procent overhield aan zijn muziek. "Er bleef acht procent voor mij over, maar ik moest voor heel veel kosten zelf opdraaien." Hij doelt hiermee onder andere op de kosten voor clipshoots. "Dus waar het eigenlijk op neerkomt, is dat ik al die jaren niet echt geld heb verdiend aan mijn muziek, bijna niks eigenlijk."

De rapper erkent wel dat hij zelf verantwoordelijk is geweest voor het tekenen van het contract bij Top Notch. Daarom wil hij opkomende artiesten erop attenderen dat ze niet zomaar bij een label moeten tekenen. "Op dit moment probeer ik te zorgen voor een verandering in de cultuur. Ik wil ervoor waken dat jongere artiesten in dezelfde situatie als de mijne geplaatst kunnen worden. Ik probeer te vechten tegen deze machine en ik vind het niet juist dat je zo uitgebuit kunt worden met je eigen kunst. Veel jonge artiesten in de randstad kijken op naar Top Notch als voornaamste hiphoplabel in Nederland. Die vallen sneller ten prooi, omdat (het artiestenleven, red.) hun levenslange droom is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Minder muziek gemaakt"

Ronnie vertelt dat de situatie met Top Notch ook een zekere impact heeft gehad op zijn output de afgelopen jaren. "Ik heb de afgelopen vijf jaar aanzienlijk minder muziek gemaakt dan in de jaren ervoor", aldus de rapper. "Het heeft echt aan me gevreten. Ik wil er ook helemaal niet mee bezig zijn. Ik ben een creatieveling pur sang en ik wil gewoon piano spelen, zingen en beats maken. Dat is alles wat ik wil doen, maar ze hebben me in een hoekje gedreven en het is nu eenmaal wat het is."

Protestactie

Afgelopen dinsdag organiseerde Ronnie Flex een protestactie waar zo'n tweehonderd mensen op af kwamen. FunX sprak onder meer met ADF Samski, Jiri11 en Murda, die hun steun voor Ronnie uitspraken. "Los van de muziek, zijn we ook broeders van elkaar, dus het is een no brainer. Als Ronnie mij voor iets nodig heeft, dan ben ik er, want hij was er ook voor mij", aldus Murda. "Dat hij zijn platform gebruikt om mensen bewust te maken over wat hij heeft meegemaakt en ze eigenlijk wil behoeden voor dat, that's love. Hij is eigenlijk zichzelf aan het opofferen voor het goede doel en dat moet je respecteren." Ronnie liet weten alle steun en liefde te waarderen die hij de afgelopen tijd heeft gekregen. "De support die ik heb gekregen en het feit dat ik het gevoel heb dat ik dit niet meer alleen aan het bestrijden ben, dat doet me heel goed. Ik ben iedereen dankbaar."

Kees Closed

Het resultaat van het protest van dinsdagavond is de videoclip van het nummer Kees Closed. Op de track haalt Ronnie Flex uit naar Top Notch-oprichter Kees de Koning. Zo rapt hij onder meer "Eerlijk wie droeg hier New Wave op z'n back? Ik was net Messi, jij zeker geen Pep. Je stal al het geld dat ik kreeg van m'n raps, moet ik bellen naar Kees of naar Kees van der Spek?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie van Top Notch

Ronnie Flex wacht nog altijd het hoger beroep af in zijn rechtszaak tegen Top Notch. FunX heeft TNNA (Top Notch/Noah's Ark) gevraagd om een reactie. Zij geven aan op dit moment geen behoefte te hebben om te reageren.

Ster advertentie
Ster advertentie