OMG

Belgische politie vindt wietplantage in een brug

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Belgische politie vindt wietplantage in een brug

Het kweken van wiet is illegaal in Nederland, dus moeten de kwekers creatief te werk gaan bij het vinden van een geschikte plaats voor hun plantages. Meestal zijn de planten goed verstopt in woonhuizen of grote loodsen, maar deze Belgische plantage werd op een hele aparte plek gevonden: in een brug.

Snelweg

De brug is deel van een snelweg waar dagelijks duizenden auto’s overheen rijden. De plantage kwam aan het licht toen de brandweer een telefoontje kreeg van een voorbijganger. Die zag zwarte rook uit de brug komen. De rook bleek afkomstig uit een ventilatierooster. Er was een pvc-buis in brand gevlogen vanwege een kortsluiting. Toen de politie op de plek aankwam, bleek het te gaan om een plantage met maar liefst 250 wietplanten.

Getuigen gezocht

Het is de eerste keer dat er in België een cannabisplantage wordt gevonden in een brug. Het is een groot raadsel hoe de kwekers de klus hebben geklaard. In de brug zijn verschillende kamers aangebracht, tientallen lampen naar binnen geloodst en stroom aangelegd. Hoe zij dit allemaal ongezien klaar hebben weten te spelen, is de grote vraag. De politie is op zoek naar getuigen die de afgelopen maanden iets verdachts hebben gezien rondom de brug.

Creatieve plantages

In Nederland is het niet toegestaan om wiet te kweken, wat ervoor heeft gezorgd dat we de afgelopen jaren ook hier merkwaardige, weliswaar zeer creatieve, kweekruimtes zijn tegengekomen. Zo werd in 2019 al eens een hennepkwekerij ontdekt in een brugpijler naast de Jutfasebrug in Utrecht. Maar niet alleen Nederlandse kwekers kunnen er wat van. Ook in het buitenland komen kwekers tot zeer creatieve oplossingen om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar cannabis. Een voorbeeld is de in Duitsland gevonden plantage op 30 meter hoog in een boom. In Italië werd een gigantische ruimte ontdekt achter een klein deurtje in de douche en zo zijn er nog vele andere voorbeelden.

Ster advertentie
Ster advertentie