OMG

Wat deed Mourad uit Delft in Syrië?

  1. Newschevron right
  2. Wat deed Mourad uit Delft in Syrië?
Vandaag verscheen het bericht in de media dat een jongen uit Delft van Marokkaanse afkomst is gesneuveld in Syrië. De 20-jarige Mourad M. is omgekomen tijdens de strijd tegen de regeringstroepen van Assad. Zijn oudere broer zou ook nog in Syrië zijn om te vechten.

De broers zijn niet de enige mannen die vanuit Nederland naar Syrië zijn gegaan om te strijden tegen het regeringsleger. De Nederlandse journalist Harald Doornbos plaatste enkele weken geleden al een (zeer schokkende!) video uit Syrië op Twitter waarin volgens hem duidelijk Nederlands wordt gesproken:
{source}
<blockquote class="twitter-tweet" lang="nl"><p>WIE ZIJN DIT??? In dit gruwelijke Syrie filmpje zegt iemand in NEDERLANDS: "Is ie dood" (2.11) &amp;"Wat zeg je" (2.19): <a href="http://t.co/b2ntJL7F" title="http://www.youtube.com/watch?v=A5G_tA7BkZI">youtube.com/watch?v=A5G_tA…</a></p>&mdash; Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) <a href="https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/301807353123201024">13 februari 2013</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
{/source}
Gevaar
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof gingen de afgelopen maanden ongeveer honderd Nederlanders de strijd aan in Syrië. Hij vreest zelfs dat ze bij terugkeer in Nederland aanslagen zouden kunnen plegen.

Waarom?
De grote vraag is wat jongens als Mourad beweegt om naar Syrië af te reizen? Zijn ze gerecruteerd door groeperingen als Al Qaida en vormen ze inderdaad ook een gevaar voor Nederland? Of zijn ze uit hun zelf naar Syrië gegaan omdat ze niet meer langs de zijlijn willen toekijken hoe dagelijks Syrische burgers worden afgeslacht? Wat denk jij?

Ster advertentie
Ster advertentie