OMG

Karim (19): 'Ik ben benaderd door de AIVD'

  1. Newschevron right
  2. Karim (19): 'Ik ben benaderd door de AIVD'
AUDIO: De Nederlandse inlichtingendienst, de AIVD, 'werft minderjarige jongeren' kopten de kranten twee weken geleden. FunX-reporter Malika ging op onderzoek uit en kwam in gesprek met de 19-jarige Karim uit Culemborg. Hij is naar eigen zeggen twee keer benaderd door de AIVD en waarschuwt andere jongeren met zijn verhaal. "Als je eenmaal meewerkt kom je er niet meer uit".
Henk
Toen Karim 17 jaar was werd hij benaderd door een man die zich voordeed als Henk. Hij had positieve verhalen gehoord over Karim en probeerde hem over te halen om als informant aan de slag te gaan. Karim wilde meewerken uit nieuwsgierigheid en gaf zijn telefoonnummer. Uiteindelijk is hij nooit meer teruggebeld, vertelt Karim.

Rechercheur
Een half jaar later werd Karim opnieuw benaderd. Een rechercheur wou met hem praten over radicaliserende jongeren en Syrië-gangers. In ruil daarvoor zou hij o.a. cadeaubonnen krijgen. De man lokte Karim op een zondag met een smoes naar het politiebureau. Daar aangekomen werd hij verzocht in te stappen in een zwarte Polo, waar hij op de bijrijdersstoel in gesprek ging met de rechercheur. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat eventuele problemen van Karim opgelost zouden worden zodra hij zijn medewerking zou verlenen, vertelt Karim. Hij weigerde echter mee te werken.

Verleidelijk
Karim is naar eigen zeggen niet de enige die is gevraagd als informant want hij hoort dit soort verhalen regelmatig in zijn omgeving. Hij kan zich goed voorstellen dat het voor sommige jongeren verleidelijk kan zijn om mee te werken omdat ze zo hun problemen met de politie recht kunnen trekken.

"Gevaarlijk"
De aanpak van de AIVD vindt Karim 'bizar en onprofessioneel. "Het moet verboden worden, ik vind dat een jongen van 17 niet mag worden benaderd voor dit werk. Hij is kwetsbaar," zegt hij. Hij doet dan ook een oproep aan alle jongeren om niet mee te werken met de AIVD omdat het 'gevaarlijk is'. "Als je eenmaal meewerkt, dan kom je er niet meer uit," waarschuwt hij.

Beluister hier het hele verhaal van Karim:


Yessin
Ook Yessin uit Den Haag heeft een opmerkelijk verhaal over de AIVD. Een kennis van Yessin zou volgens hem benaderd zijn door de inlichtingendienst. Toen hij weigerde mee te werken had dat volgens Yessin vervelende gevolgen:
Ster advertentie
Ster advertentie