Naar homepage
OMG

Bericht van 'Zodiac Killer' na 51 jaar ontcijferd

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bericht van 'Zodiac Killer' na 51 jaar ontcijferd

Een team van cryptografieliefhebbers heeft een van de gecodeerde berichten van de 'Zodiac Killer' weten te ontcijferen. De Amerikaanse seriemoordenaar, die eind jaren zestig het noorden van de Amerikaanse staat Californië terroriseerde, pleegde in 1968 en 1969 minstens vijf moorden en eiste in totaal 37 moorden op.

Het bericht

In het naar een krant opgestuurde bericht, wat tot nu toe niet gelukt was om te ontcijferen, schept de seriemoordenaar op over zijn daden en daagt hij de autoriteiten uit: "Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan jullie poging mij te pakken. Ik ben niet bang voor de gaskamer, want die zal me des te eerder naar het paradijs sturen, en ik heb nu genoeg slaven die voor me kunnen werken".

Jaren werk

De seriemoordenaar codeerde vaker berichten om deze vervolgens op te sturen naar kranten. Dit specifieke bericht werd in november 1969 naar de krant San Francisco Chronicle gestuurd en bestond uit een reeks cryptische letters en symbolen. Het kostte David Oranchak, een 46-jarige Amerikaanse webdesigner, jaren werk om met verschillende computerprogramma's de complexe code te ontcijferen. Hij begon hier aan in 2006 en met hulp van de Australische wiskundige Sam Blake en Jarl Van Eykcke, een Belgische logistiek medewerker, is het dus eindelijk gelukt de code te ontcijferen.

Ster advertentie
Ster advertentie