OMG

17-jarig meisje dobbert 3 weken op zee in boot met 56 overleden passagiers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 17-jarig meisje dobbert 3 weken op zee in boot met 56 overleden passagiers

Onder het Spaanse eiland Ferro zijn eind april een zeventienjarig meisje en twee andere overlevenden gered van een migrantenboot. De overige 56 passagiers kwamen om het leven. De drie zaten ruim drie weken vast op zee zonder eten.

Ergste ramp

Het gaat voor zover bekend om de ergste ramp met een migrantenboot uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden. Een Spaanse hulpverlener vertelt in een videoreportage van de BBC dat het een 'massagraf midden op zee' was. De boot dreef ongeveer 500 kilometer van het zuidwestelijkste eiland van de Canarische Eilanden. De Spaanse luchtmacht signaleerde na drie weken de boot en stuurde er een helikopter naartoe.

Gevaarlijke reis

Een van de drie overlevenden was de zeventienjarige Aicha. In november verliet ze haar geboortestad in Ivoorkust en reisde naar Mauritanië, waar ze de boot nam. Alleen haar oudste zus wist dat ze van plan was om de gevaarlijke reis te maken. Toen Aicha en de andere twee waren gevonden, waren ze er slecht aan toe.

Geen voedsel en brandstof

"Na twee dagen op de boot hadden we geen water of voedsel meer en na de vierde dag was de brandstof op", vertelt Aicha aan de BCC. "Er waren mannen die niet meer konden staan en het uitschreeuwden van de dorst. We gebruikten een schoen om hen wat zeewater te geven. Aan het begin zeiden we nog gebeden op. Aan het einde waren er geen gebeden meer. We hadden niet eens meer de kracht om een lichaam in zee te gooien."

Videoreportage

Drie weken nadat Aicha werd gered, is ze fysiek volledig hersteld. Het is niet bekend hoe het met de andere twee overlevenden gaat. De videoreportage van de BBC bekijk je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie