OMG

Miljardair geeft complete vermogen weg om blut te sterven

foto: Atlantic Philantrophies
  1. Newschevron right
  2. Miljardair geeft complete vermogen weg om blut te sterven

De 89-jarige Chuck Feeney heeft het eindelijk geflikt: ooit had hij 9 miljard dollar, nu is hij officieel blut. De ex-miljardair besloot in 1982 om met zijn geld de wereld beter te maken. Hij doneerde zijn geld aan goede doelen, scholen en stichtingen.

Goede doelen

De reden dat Feeney zijn fortuin liever wilde weggeven, was door een les die zijn moeder hem vroeger leerde. Zij vertelde hem namelijk dat delen het beste recept voor geluk is. Dit was voor de Amerikaan een reden om zijn geld te schenken aan verschillende goede doelen. Hij gebruikte zijn geld voor onder andere de bestrijding van racisme en armoede, ook schonk hij geld aan medicijnontwikkelaars. Daarnaast heeft hij geïnvesteerd in onderwijs, vredesprocessen, mensenrechten en technologie. De ex-miljardair had zijn geld ook kunnen nalaten, maar dat wilde hij niet: "Ik zie weinig reden om het geven uit te stellen als er zoveel goeds kan worden bereikt door goede doelen te steunen. Het is veel leuker om te geven terwijl je leeft, dan te geven terwijl je dood bent."

Stichting

In 1982 startte Feeney een stichting zodat hij zijn geld anoniem kon doneren. Hij wilde niet zoals andere miljardairs in de spotlight staan wanneer hij een donatie deed. Samen met zijn stichting maakte Feeney een plan om zijn geld geleidelijk te doneren. Hij wilde namelijk de resultaten van zijn donaties met zijn eigen ogen kunnen zien. Zijn stichting heeft in vier decennia ongeveer 8 miljard dollar gedoneerd aan verschillende goede doelen en projecten.

Blijdschap

Feeney is blij dat hij samen met zijn stichting zijn doel heeft bereikt: "We hebben veel geleerd. We zouden sommige dingen anders doen, maar ik ben zeer tevreden. Het voelt erg goed om dit af te ronden". De ex-miljardair hoeft zijn laatste jaren echter niet in armoede door te brengen. Feeney heeft 2 miljoen dollar aan pensioengeld. Naar verwachting gaat hij dat niet op kunnen maken aangezien hij zuinig leeft: hij woont in een simpel appartement, heeft geen auto en vliegt altijd economy class.

Inspiratie

Feeney verdiende de 9 miljard dollar door zijn aandelen in het bedrijf Duty Free Shopping te verkopen. Door zijn acties heeft hij andere miljardairs als Bill Gates en Warren Buffett geïnspireerd om ook geld te schenken aan goede doelen. De twee zeggen dat Feeney hun held en rolmodel is.

Ster advertentie
Ster advertentie