OMG

'Fitte mensen drinken meer alcohol'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Fitte mensen drinken meer alcohol'

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die vaker sporten en een goede conditie hebben, meer alcohol drinken dan minder fitte mensen. Dit concluderen wetenschappers uit Texas die de relatie tussen uithoudingsvermogen en drankgebruik onderzochten. De conclusie lijkt op het eerste oog tegenstrijdig, maar de onderzoekers nemen aan dat er ook een sociaal aspect aangekoppeld zit.

Fit and Tipsy

Aan het onderzoek deden 40.000 mensen mee tussen de 20 en 86 jaar oud. De deelnemers moesten een conditietest doen en vragen beantwoorden over hun alcoholgebruik. Ze werden op basis van hun conditie ingedeeld in drie groepen: slechte, gemiddelde of goede conditie.

Hetzelfde gold voor hun drankgebruik. Deelnemers die minder dan drie drankjes per week dronken, werden gezien als lichte drinkers. Vrouwen die hoogstens zeven drankjes per week dronken en mannen die niet meer dan veertien drankjes per week dronken, werden aangemerkt als gemiddelde drinkers. Iedereen die daarboven zat werd gezien als een zware drinker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sociaal aspect

De conclusie van het onderzoek is dat mensen die meer sporten en een betere conditie hebben, significant vaker alcohol nuttigen. De wetenschappers zullen verder onderzoek doen naar een verklaring voor de ogenschijnlijk tegenstrijdige uitkomst. Op basis van aannames verwacht men dat het sociale aspect een belangrijke rol speelt.

Denk bijvoorbeeld aan een biertje in de kantine na een voetbalwedstrijd of het plannen van activiteiten met vrienden na het fitnessen. Ook is de verwachting dat mensen zichzelf eerder belonen nadat ze gesport hebben en als het ware ter compensatie sneller alcohol nuttigen dan wanneer ze niet gesport hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Enthousiast

De wetenschappers zijn enthousiast over de uitkomsten van het onderzoek, maar waarschuwen iedereen wel dat je ondanks een goede conditie alsnog op lange termijn veel schade kunt oplopen van bovenmatig alcoholgebruik. Men is in ieder geval hoopvol dat een goede conditie bijdraagt aan een sneller herstel na het drinken. Misschien toch goed om een rondje te gaan hardlopen, voordat je vrienden en familie langskomen om de feestdagen af te trappen.

Ster advertentie
Ster advertentie