FunX

Elysa Eid: "Fit zijn gaat verder dan een lekker lichaam hebben"

foto: Instagram @lifeofelysa
  1. Newschevron right
  2. Elysa Eid: "Fit zijn gaat verder dan een lekker lichaam hebben"

Heb jij jezelf dit jaar ook weer (tevergeefs) voorgenomen om écht weer te beginnen met sporten? Goede voornemens of niet, fit worden en dat vervolgens ook blijven kan hartstikke lastig zijn. Dat weet ook sporthater Merel. In de TopiX-podcast ging ze daarom in gesprek met Elysa Eid, personal trainer, oprichter van The Bootycamp en allround fitgirl. Zij vertelde onder andere hoe je het sporten wél volhoudt en waarom je niet te veel moet focussen op het creëren van een ideaalplaatje.

Quote

Iedereen denkt dat ik altijd met plezier naar de sportschool ga, maar dat is niet waar!

Elysa Eid

'Vrouwelijke Mo Bicep'

De reden om met fitness te beginnen, had voor Elysa niks te maken met het bereiken van een droomfiguur. "Er was geen fysieke doelstelling, het was een mentale doelstelling. Ik dacht: hoe ver kan ik het schoppen op basis van m'n eigen kracht?" Dat bleek behoorlijk ver, want inmiddels is ze niet alleen zelf superfit, maar helpt ze ook andere vrouwen met sporten. Haar doel? De grootste fitnessondernemer van Nederland worden. "Eigenlijk de vrouwelijke versie van Mo Bicep!"

Te zware doelen

Veel mensen beginnen gemotiveerd aan het nieuwe jaar, maar haken na een paar weken af. Dat komt volgens Elysa omdat ze de lat voor zichzelf te hoog leggen. Doelstellingen hebben is goed, maar die moet je niet te groot maken. In in één keer je levensstijl omgooien of tientallen kilo's afvallen in een korte tijd, is niet realistisch. "Dan is het moeilijk vol te houden en dan haken mensen af. Ze onderschatten het mentale aspect en zijn niet voorbereid op tegenslagen. Op een gezondere en verantwoorde manier, in kleine stapjes, houd je het veel langer vol."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer dan fysiek resultaat

Hoewel het bij fitness vaak om uiterlijk gaat - het behalen van die strakke killerbody of dezelfde billen als J.Lo - is het mentale aspect volgens Elysa veel belangrijker. Zowel om het vol te houden, maar ook wat betreft resultaten. Zo helpt sporten onder andere tegen stress. "Het is een goede uitlaatklep. Maar mensen denken dat het alleen maar fysiek resultaat oplevert en alleen al daarom moeten meer mensen het gaan doen." Een gespierd lichaam betekent trouwens ook niet automatisch een gezond lichaam. "Dat verschilt per persoon."

Intrinsieke motivatie

Als je je fitnessdoelen wilt behalen, is het volgens Elysa dan ook belangrijk dat je mentaal de knop om kan zetten en bereid bent om hard te werken. "Er kwam een klant binnen met 128 kilogram. Vanaf het moment dat ik met haar begon te trainen, zag ik al dat ze de knop om had gezet. Alles wat ik zei, deed ze precies, tot in de details. Dat zie je terug in de resultaten." Wat die persoon zo gemotiveerd maakte? Zelfliefde, vertelt Elysa. "Ze zei: 'ik wist dat ik het qua gezondheid nodig had'. Dat is die intrinsieke motivatie die je verder gaat helpen."

Gewoon beginnen

Ook als je sporten haat of helemaal niks van fitness afweet, is het mogelijk om je doelen te behalen. Zelfs Elysa begon met nul kennis. "Ga erin met een open mindset en weet dat je kan leren van mensen. Ik was zelf in het begin ook continu vragen aan het stellen." Leuk vindt ze het nog steeds niet altijd. "Iedereen denkt dat ik altijd met plezier naar de sportschool ga, maar dat is niet waar!" Het is de positieve impact die het uiteindelijk heeft op zowel haar fysieke als mentale gesteldheid waardoor het volgens haar leuk wordt.

"Je kan alles bereiken waar je je mind op zet. Ga er gewoon voor en geef niet op. Je hoeft niet per se op 1 januari of op een maandag te beginnen, het kan ook nu!"

Luister hieronder het hele gesprek met Elysa terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie