OMG

Kleindochter (31) geeft 25 miljoen van erfenis weg: “De staat doet niks voor mensen”

foto: YouTube: SWR1 Leute
  1. Newschevron right
  2. Kleindochter (31) geeft 25 miljoen van erfenis weg: “De staat doet niks voor mensen”

De 31-jarige Oostenrijkse Marlene Engelhorn hoeft na een mega-erfenis niet meer op de kleintjes te letten. Dit weet ze zelf maar al te goed en daarom besluit Engelhorn om 25 miljoen euro weg te geven aan de mensen die het geld harder nodig hebben. Ze heeft vijftig Oostenrijkers gevraagd om het geld voor haar te verdelen over de mensen.

Oma Engelhorn

Marlene Engelhorn heeft haar fortuin te danken aan haar puissant rijke oma: Traudl Engelhorn-Vechiatto. Het vermogen is vergaard door het Duitse familiebedrijf BASF, opgericht in de 19e eeuw door Friederich Engelhorn. Het farmaceutische bedrijf was gespecialiseerd in het fabriceren van kleurstoffen.

Forbes schatte het vermogen van Engelhorn-Vechiatto eerder op bijna vier miljard euro. Na haar overlijden in 2022 kreeg Marlene Engelhorn een deel van het geld van haar oma. In 2008 werd de erfbelasting in Oostenrijk afgeschaft. Daarom hoeft Engelhorn niks af te staan van het nagelaten vermogen.

Oneerlijk

Voor Engelhorn is dit een wrang gegeven. Ze vindt het gek dat de staat haar niet belast op de erfenis. Daarom heeft ze besloten om het grootste deel van haar erfenis te schenken. "Ik heb een fortuin geërfd terwijl ik er niets voor heb hoeven doen."

Voor het overlijden van haar oma gaf ze al te kennen dat ze het grootste deel van haar erfenis weg zou geven. In 2021 stelde Engelhorn zelfs negentig procent van haar totale erfenis te willen schenken. Het is niet duidelijk hoeveel ze onderaan de streep overhoudt na de megadonatie.

Verdeling

Om dit immense bedrag goed te besteden heeft Engelhorn tienduizend willekeurige Oostenrijkers een brief gestuurd. In die brief vraagt ze hulp bij het maken van een besluit omtrent de verdeling. Van die tienduizend mensen worden er vijftig volwassenen uitgekozen die samen een goede afspiegeling zijn van de samenleving. Engelhorn zal zich vervolgens niet meer bemoeien met de besteding van het geld zodat de samenleving optimaal verbeterd kan worden.

Volgens Engelhorn is de nalatigheid van de Oostenrijkse staat de grootste drijfveer om dit te doen. "Als politici hun werk niet doen en mijn vermogen niet verdelen, doe ik het zelf wel", zegt ze in een verklaring. "Veel mensen komen met een fulltimebaan niet rond en betalen belasting over elke euro die ze verdienen. Ik grijp daarom in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie