Up 2 Date

Aantal miljardairs wereldwijd toegenomen, ook worden ze steeds rijker

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Aantal miljardairs wereldwijd toegenomen, ook worden ze steeds rijker

Aangezien alles de afgelopen drie jaar alleen maar duurder is geworden, draaien steeds meer mensen elk dubbeltje om voordat ze hun geld uitgeven. Er is echter een groep mensen die naar hartenlust geld kan blijven uitgeven. Het aantal mensen met een vermogen van ruim een miljard dollar is dit jaar namelijk gestegen naar 2.544. Dat is zeven procent meer dan in 2022. Alsof dat niet genoeg is, wordt deze groep ook steeds rijker.

Erfenissen

Uit onderzoek van de Zwitserse bank UBS blijkt dat het vermogen van miljardairs dit jaar met 12 biljoen dollar is gestegen. De bank doet zaken met ongeveer de helft van alle miljardairs wereldwijd. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer miljardairs hun vermogen geërfd hebben. Zo hebben 53 van de 137 mensen die in het afgelopen jaar miljardair werden erfenissen ontvangen van in totaal meer dan 150 miljard dollar. De overige 84 nieuwe miljardairs werden rijker door zelf te ondernemen. Deze groep werd in het afgelopen jaar 140 miljard dollar rijker.

UBS verwacht dat steeds meer mensen miljardair zullen worden door hun rijkdom te erven. De bank gaat ervan uit dat de komende dertig jaar ruim duizend miljardairs hun rijkdom zullen doorgeven aan hun erfgenamen. Naar schatting zullen ze ongeveer 4,8 biljoen dollar doorgeven.

Rijkste Nederlander

In Nederland tellen we 51 miljardairs. Uit de Quote 500, een jaarlijkse lijst met de 500 rijkste Nederlanders, blijkt dat Charlene de Carvalho-Heineken wederom de rijkste Nederlander is. Zij heeft een vermogen van 12,6 miljard euro. In de lijst stond dit jaar ook voor het eerst een gevangene, namelijk Gordon F. Hoewel hij geen miljardair is erfde hij wel 18,5 procent van de aandelen in het vastgoedconcern van zijn grootvader Jaap Kroonenberg. Daarmee komt zijn vermogen uit op 275 miljoen euro.

Ster advertentie
Ster advertentie