OMG

Nederlandse vrouw (29) opgepakt voor foto met nazigroet in Auschwitz

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse vrouw (29) opgepakt voor foto met nazigroet in Auschwitz

Een 29-jarige vrouw uit Nederland is zondag opgepakt nadat ze de nazigroet bracht bij het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Dat heeft de Poolse politie bekendgemaakt.

'Slechte grap'

De vrouw liet de foto maken door haar vriend. Dat gebeurde voor de toegangspoort, waar de beruchte tekst 'Arbeit macht frei' te lezen valt. Ze werd uiteindelijk op heterdaad betrapt door bewakers en vervolgens opgepakt. Haar daad wordt gezien als 'het maken van nazipropaganda', waarvoor een straf van maximaal twee jaar staat.

Het liep uiteindelijk met een sisser af voor de vrouw. Zo meldt het Poolse persbureau PAP dat ze alleen een boete kreeg. "Ze bekende haar schuld en accepteerde de straf. Ze gaf als verklaring dat het om een slechte grap ging", aldus een politiewoordvoerder.

1,1 miljoen

Auschwitz bevindt zich in het Poolse Oświęcim en is het grootste concentratiekamp dat de nazi's ooit bouwden. In totaal werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,3 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. Daarvan kwamen er maar liefst 1,1 miljoen om het leven.

Ster advertentie
Ster advertentie