OMG

Britse miljonair is boos over armoede en geeft daarom zijn fortuin weg

foto: Mick Atkins / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Britse miljonair is boos over armoede en geeft daarom zijn fortuin weg

De 60-jarige Britse miljonair Julian Richer heeft onlangs een drastische beslissing genomen. Hij heeft namelijk het grootste deel van zijn vermogen weggegeven aan zijn werknemers. Waarom? Hij is helemaal klaar met de armoede en ongelijkheid in de samenleving.

"Anderhalf miljoen mensen kunnen zich niet eens de basisbehoeften veroorloven. We zouden ons moeten schamen."

Beste baas ever

Waar Julian eerst een leven leidde met privéjets, reist hij nu met de fiets en het openbaar vervoer en dat bevalt hem prima. De miljonair heeft 60% van zijn aandelen overgedragen aan het personeel van zijn succesvolle bedrijf Richer Sounds. Daarbij krijgt ook elke werknemer een bonus van 1000 pond voor ieder jaar dat ze voor hem werken. Aardig wat geld dus, als je bedenkt dat sommigen al meer dan twintig jaar bij hem in dienst zijn. Oja, de gulle Brit steunt ook nog meer dan 400 goede doelen.

Klaar met de oneerlijk samenleving

Julian kaart aan dat er in Groot-Brittannië veertien miljoen mensen onder de armoedegrens leven, waarvan vier miljoen kinderen en vier miljoen werkenden. "Dat is een schande", zegt hij tegen Daily Mirror. "Er is zoveel mis met de samenleving op dit moment: 1,7 miljoen mensen hebben een 0-urencontract en kunnen geen huis krijgen omdat verhuurders niet aan hen willen verhuren. Er zijn 3 miljoen sociale huurwoningen nodig. We sluiten elk jaar 30.000 asielzoekers op zonder dat daar een rechter aan te pas komt."

"Het strafrechtsysteem valt uit elkaar. Gevangenissen puilen uit en er is sprake van meer zelfmoord, zelfbeschadiging en mishandeling dan ooit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

SELFMADE-MILJONAIR

Julians rijkdom is hem niet aan komen waaien. Hij begon zijn bedrijf al op jonge leeftijd. Toen hij 23 jaar oud was, opende hij zijn eerste zaak en reed hij rond in een Rolls-Royce. Volgens Julian schuilt het succes van zijn bedrijf in het goed behandelen van zijn personeel. Zo konden zijn werknemers gratis gebruik maken van 12 vakantiehuisjes in verschillende landen. Ook waren er geen 0-urencontracten en was er geen sprake van ongelijke betaling tussen mannen en vrouwen.

Strijder voor belasting en eerlijke lonen

Met zijn actie en personeelsbeleid hoopt Julian een voorbeeld van 'verantwoord kapitalisme' te zijn voor andere bedrijven. Hij ziet graag dat belastingontduikers en onderbetalers harder worden aangepakt en zet zich hier fulltime voor in. Dit doet hij onder andere met Tax Watch, een organisatie die ervoor zorgt dat bedrijven netjes belasting betalen, en door bedrijven te motiveren een goed personeelsbeleid te handhaven. Zelf zegt hij sinds zijn beslissing 's nachts in ieder geval een stuk beter te slapen.

- Goed nieuws is geen nieuws? Nee hoor, bij FunX telt positief nieuws net zo goedl! #feelgoodfriday -

Ster advertentie
Ster advertentie