OMG

Amerikaanse overheid verkoopt meest waardevolle album ter wereld (van Wu-Tang Clan)

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse overheid verkoopt meest waardevolle album ter wereld (van Wu-Tang Clan)

De Amerikaanse overheid heeft het meest waardevolle muziekalbum ter wereld verkocht. Het gaat om Once Upon a Time in Shaolin van Wu-Tang Clan. Dit bijzondere dubbelalbum was eerst in handen van zakenman Martin Shkreli, maar die moest hem inleveren toen hij werd veroordeeld voor fraude.

Kostbaar

De reden dat dit specifieke album van Once Upon a Time in Shaolin zo kostbaar is, komt niet alleen omdat het in een doos van zilver en nikkel zit. Het komt vooral omdat de legendarische rapformatie er in 2015 slechts één fysiek exemplaar van uitbracht.

Martin Shkreli kocht het album in 2015. De farmaceutische topman en hedgefondsbeheerder zou er 2 miljoen dollar voor hebben neergelegd. Daarmee is het volgens het Guiness World Records het duurste album ter wereld.

Verkocht

In 2018 werd Shkreli tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het frauderen met effecten. Hij stond daarvoor al bekend als de 'meest gehate man op internet', omdat hij een een enorme prijsverhoging instelde voor een levensreddend medicijn en daarover online op te scheppen onder zijn alter ego 'Pharma Bro'.

In 2019 nam het Amerikaanse ministerie van Justitie het kostbare album in beslag van Shkreli en nu is het ook eindelijk verkocht. Wie de koper is en voor hoeveel er voor het project van de Wu-Tang Clan is betaald, wil de Amerikaanse overheid niet bekendmaken. Wel is bekend dat de opbrengst genoeg is om de geldstraf van Shkreli, zo'n 6,3 miljoen euro, te dekken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie