OMG

Vrouw krijg 9 maanden gevangenisstraf voor stelen van ton spaargeld van 104-jarige man

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vrouw krijg 9 maanden gevangenisstraf voor stelen van ton spaargeld van 104-jarige man

Een 49-jarige vrouw uit Kortenhoef is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. De vrouw zou in de periode van 2014 tot 2019 bijna al het spaargeld van een 104-jarige man uit Hilversum hebben gestolen. Bij elkaar zou zij een bedrag van zo'n 100.000 euro hebben verduisterd.

106.000 euro

De vrouw werd eerst verdacht van het stelen van een bedrag van 142.000 euro, maar dat kon niet bewezen worden. De rechtbank maakte gisteren echter bekend dat er wel bewezen kon worden dat de vrouw 106.000 euro van de hoogbejaarde man had gestolen.

Niet alleen de man zelf was de dupe van de acties van de 'behulpzame' vrouw; ze zou ook een zorgverzekeraar hebben opgelicht voor nog zo'n 8.500 euro. Daarnaast zou ze in het bezit zijn geweest van een illegale hoeveelheid drugs, zo schrijft het Noordhollands Dagblad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hogere straf

De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur tegen de vrouw. Dit vond de rechtbank echter veel te laag. Dit door de hoogte van het bedrag van de verduistering, de periode waarover het misdrijf plaats heeft gevonden en de hoge leeftijd van het slachtoffer. "Mevrouw heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat het slachtoffer in haar had", legt de rechter zijn keuze verder uit. "In vijf jaar tijd stal zij al zijn geld, zodat hij aan het einde van zijn leven niets meer over had."

"Mijn geld is jouw geld"

De vrouw is het allesbehalve eens met de veroordeling. Volgens haar had de oude man haar het geld gegeven. De twee zouden elkaar in Hilversum hebben leren kennen en raakten bevriend. Toen de man, na de dood van zijn vrouw in 2014, de vrouw de volmacht gaf over zijn betaal- en spaarrekeningen, zou hij hebben gezegd: "Mijn geld is ook jouw geld."

Ze zou elke aankoop of uitgave dan ook alsnog in overleg met de man hebben gedaan. Ze zegt dat de hoogbejaarde man haar wilde belonen voor al haar werk dat zij voor hem deed. Volgens haar verklaring was zij niet alleen een vriendin, zij was zijn gezelschapsdame, zorgverlener, mantelzorger, chauffeur en administrateur.

Aangifte

De rechtbank en de officier van justitie geloven niks van het verhaal van de vrouw. Want waarom zou de man in 2020 anders aangifte tegen haar hebben gedaan? Op dat moment kwam hij erachter dat zijn spaarrekeningen nagenoeg leeg waren. Aanmaningen van zorgverzekeraars en huurachterstanden kon hij niet meer betalen.

Ster advertentie
Ster advertentie