OMG

Donderdag gedeeltelijke zonsverduistering te zien

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Donderdag gedeeltelijke zonsverduistering te zien

De kans is groot dat we aanstaande donderdag een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen aanschouwen. Dit heeft Weerplaza bekendgemaakt. Een bijzonder fenomeen, want dit is sinds maart 2015 niet meer gebeurd.

Tijdstippen

De zonsverduistering vindt plaats tussen 11:19 uur en 13:31 uur. De maan schuift dan precies voor de zon langs. Het hoogtepunt van de eclips is om 12:23, dan wordt de bovenkant van de zon bedekt door de maan. Op het hoogtepunt van de verduistering is 17 procent van het totale zonneoppervlak bedekt. Het lijkt dan net of de maan een hap uit de zon neemt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wolken

Helaas zullen er wat wolken langs de zon trekken, waardoor het niet helemaal helder zal zijn. Toch verwacht Weerplaza dat we een groot deel van de verduistering te zien krijgen. De volgende verduistering zal plaatsvinden op 25 oktober 2022. Er wordt verwacht dat de zon dan voor zo'n 22 procent verduisterd zal zijn.

Eclipsbril

Let wel op: ook tijdens de zonsverduistering is het schadelijk om te lang naar de zon te kijken. Hierom wordt een speciale eclipsbril aangeraden.

Ster advertentie
Ster advertentie