OMG

Nederlandse non beschuldigd van het stelen van baby's in Chili

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse non beschuldigd van het stelen van baby's in Chili

Een 89-jarige Nederlandse non wordt beschuldigd van babyroof en illegale adoptie uit Chili, zo schrijft het AD vrijdagnacht. In de jaren zeventig en tachtig zou ze kinderen zonder toestemming bij hun moeders hebben weggehaald voor adoptie in Nederland. Enkele Chileense geadopteerden en moeders hebben aangifte gedaan.

Gertrudis

Het AD schrijft dat de non volgens de Chileense media Gertrudis heet. Ze opende eind jaren zeventig een kindertehuis in het Chileense Santiago, genaamd 'Las Palmas'. Met de hulp van haar zus in Nederland wist ze velen giften binnen te halen en werd ze zelfs geridderd voor haar 'nobele' werk met weeskinderen. Jaren later bleek dat de vork heel anders in de steel zit.

Overleden

Het blijkt namelijk dat non Gertrudis de baby's stal van hun kersverse moeder. Het AD spreekt met Alejandro, die als kind geadopteerd is uit Chili. Hij vertelt zijn verhaal.

Toen Alejandro's moeder haar zoontje de dag na de bevalling borstvoeding wilde geven, kwamen Gertrudis en een Chileense maatschappelijk werkster haar vertellen dat haar zoontje was overleden. De moeder kreeg Alejandro niet meer te zien om afscheid te nemen, want het lichaampje was al weg. "Mijn moeder vond het vreselijk dat ze me zelfs niet mocht meenemen om afscheid te nemen. Omdat ze begon te schreeuwen, hebben ze haar gedrogeerd. Drie dagen later kwam ze bij", vertelt Alejandro.

In werkelijkheid was de paar dagen oude Alejandro niet overleden, maar meegenomen door de non en opgegeven ter adoptie in Nederland. Inmiddels woont de 43-jarige Alejandro in de buurt van Amsterdam. Op zijn adoptiepapieren staat dat zijn moeder hem vlak na zijn geboorte heeft verlaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

20.000 gestolen baby's

Alejandro en zijn moeder zijn niet de enige slachtoffers. Tijdens de Pinochet-dictatuur tussen 1973 en 1990 werden er naar schatting zo'n 20.000 baby's gestolen. Sinds mei 2019 neemt de Chileense opsporingsdienst PDI onder leiding van twee rechters de zaak onder de loep. Ze richten zich tijdens dit onderzoek op kerken en kindertehuizen, maar ook op artsen, rechters en sociaal werkers. Kinderen zouden vooral zijn weggehaald van het arme, zuidelijke platteland. De illegale adopties zouden naar schatting 10.000 dollar per kind hebben opgeleverd.

Biologische familie

Ook de Nederlandse non zou bij meer van deze illegale adopties zijn betrokken. Toen veel geadopteerden contact zochten met Gertrudis omdat ze hun biologische familie wilden vinden, kwam al snel naar boven dat er iets niet in orde was. Meerdere van de geadopteerden vertellen dat ze door de non aan de verkeerde familie werden gekoppeld of dat ze onterecht te horen kregen dat hun biologische moeder was overleden.

De verdenkingen tegen de non zijn gemeld bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De geadopteerden willen dat de dossiers van Las Palmas in beslag worden genomen. De Chileense autoriteiten willen de krant geen toelichting geven, omdat het onderzoek zich daar in de ‘samenvattende’ fase bevindt. Ook de non ontkent alle beschuldigingen richting haar kant.

Ster advertentie
Ster advertentie