OMG

19-jarige krijgt gat in long door vapen: "Pijnlijkste tijd van mijn leven"

foto: TikTok
  1. Newschevron right
  2. 19-jarige krijgt gat in long door vapen: "Pijnlijkste tijd van mijn leven"

De 19-jarige Mason Middleton uit Florida kreeg door zijn vape-verslaving een gat in zijn longen. Hij waarschuwt nu anderen op TikTok voor het gevaar van vapes.

Verslaving

Ondanks dat het in de Verenigde staten pas legaal is om te vapen vanaf 21 jaar begon de tiener vanaf zijn 15e al op de middelbare school. De vapes kon hij gemakkelijk via via op zijn school krijgen. "Toen ik jonger was, betrapten mijn vader en moeder mij, gaven mij huisarrest en zeiden dat ik het niet moest doen. Maar ik negeerde ze en deed het toch", zegt hij tegen de Daily Mail. Mason vertelt dat hij elke dag zijn vape gebruikte. Als hij vervolgens in bed lag, rookte hij wel om drie tot vijf minuten. "Ik was verslaafd. Echt enorm verslaafd."

Mason had helemaal niet door hoe veel impact zijn verslaving had op zijn gezondheid. De tiener was onderweg naar huis van een familiebezoek toen hij opeens steken voelde in zijn linkerborst. De pijn was zo heftig dat hij amper op zijn benen kon staan. Hij gaf er echter niet te veel aandacht aan en besloot de volgende dag weer naar zijn werk te gaan. Volgens hem zou Ibuprofen wel helpen.

Opname

Zijn gezondheid bleef echter achteruitgaan en de 19-jarige moest uiteindelijk opgenomen worden. Na het nemen van een röntgenfoto bleek Mason een klaplong te hebben. Op de foto was namelijk een gat in zijn longen te zien. Het gat zorgt ervoor dat de long niet goed kan opblazen en leeglopen, waardoor ademhalen pijnlijk is. De artsen waren negentig procent zeker dat dit probleem is ontstaan door het vapen.

foto: TikTok

Gelukkig verkeerde hij niet in levensgevaar, maar moest hij wel met spoed behandeld worden. Hij kreeg een buis in zijn borst om een vacuüm te creëren. Hierdoor zouden zijn longen weer genezen. Tijdens zijn herstel besloot de tiener op TikTok leeftijdsgenoten te waarschuwen. "Luister alsjeblieft naar je ouders en luister naar mij als ik zeg: stop met vapen. Het is niet goed voor je. Het was een van de pijnlijkste tijden van mijn leven.”

Herstel

Mason wil nu volledig stoppen met zijn drang om te vapen. Zo gebruikte hij in de eerste week na zijn operatie nicotinepleisters. Snoep is zijn tweede redmiddel. "Er zijn twee soorten verlangens waar je mee om moet gaan. De eerste is het verlangen naar nicotine, maar de andere is het verlangen naar de handbeweging waarmee je het naar je mond brengt." Hij is onlangs een campagne gestart genaamd #Freethelungs, waarin hij anderen aanmoedigt hun gezondheid te beschermen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland

In Nederland worden de vapes steeds populairder onder jongeren. Cijfers van het CBS laten zien dat het e-sigaretgebruik onder jongeren vergeleken met een jaar eerder gestegen is. Zo is dit in 2022 met 6,3 procent gestegen ten opzichte van 2021 met 2,5 procent.

Eerder dit jaar deden meerdere artsen op TikTok met de hashtag #artsenslaanalarm de oproep om het vape gebruik terug te dringen. Zo vragen ze influencers te stoppen met het (onbewust) promoten van vapes.

Ster advertentie
Ster advertentie