OMG

Hoera: beroemde reuzenschildpad Jonathan viert 190e (!) verjaardag

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Hoera: beroemde reuzenschildpad Jonathan viert 190e (!) verjaardag

Het is feest op het eiland Sint-Helena. De beroemde reuzenschildpad Jonathan is vandaag 190 jaar geworden. Het dier is tot zover bekend het oudste, levende wezen op aarde. Normaal gesproken worden reuzenschildpadden tussen de 80 en 120 jaar oud.

Cadeau voor gouverneur van Sint-Helena

De schildpad kroop in 1832 uit het ei op de Seychellen in de Indische Oceaan. Het dier werd vijftig jaar later cadeau gedaan aan Sir William Grey-Wilson, de Britse gouverneur van Sint-Helena. Sindsdien verblijft Jonathan op het terrein van Plantation House, de residentie van de gouverneur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarschijnlijk ouder

Jonathans dierenarts Joe Hollins denkt dat het dier een aantal jaar ouder is. "Maar we zullen het nooit zeker weten", zei hij in een interview met de Washington Post. Volgens Guinness World Records is de leeftijd van de schildpad "een inschatting, gebaseerd op het feit dat hij volledig volwassen, en dus tenminste 50 jaar oud, was toen hij aankwam op Sint-Helena in 1882".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eetlust en libido

Ondanks zijn leeftijd is Jonathan nog hartstikke actief. Hij ligt graag in de zon, heeft een goede eetlust en paart nog regelmatig met schildpad Emma. "Soms vormt hij een koppeltje met Fred. Dieren zijn wel vaker niet zo gendergevoelig", zegt Hollins in het recordboek van Guinness.

Ster advertentie
Ster advertentie