OMG

Liem (13) zet eigen goede doel op, doneert ruim 12.000 mondkapjes aan daklozen

foto: Foto: givinghopeproject.com
  1. Newschevron right
  2. Liem (13) zet eigen goede doel op, doneert ruim 12.000 mondkapjes aan daklozen

Een 13-jarige jongen uit Washington gaat viral vanwege zijn vrijwilligerswerk tijdens de coronacrisis. Met zijn eigen The Giving Hope Project doneert hij onder andere 12.000 mondkapjes aan daklozen.

eigen project

Liem Kaplan is in mei begonnen met zijn eigen project, waarmee hij daklozen helpt tijdens de coronacrisis. Hij zamelt onder andere desinfectiegel, voedsel en mondmasker in. Die doneert hij in en rondom Washington aan de duizenden daklozen. Liem kwam op het idee omdat hij merkte dat veel daklozen vergeten werden en/of onvoorbereid waren op de coronapandemie. Zo hadden ze bijvoorbeeld niet de juiste spullen om zich te kunnen houden aan de veiligheidsaanbevelingen.

Helpen

"Liem doet al vrijwilligerswerk sinds hij heel klein was. Dan zei hij tegen me: 'Kunnen we vandaag naar buiten gaan om te helpen?", vertelt zijn moeder Nancy aan Yahoo News!

"We reden vaak laatst tentenkampen en maakten dan contact met de mensen. Anderen mensen helpen gaat niet altijd over materiële zaken."

orkaan sandy

Ook op de basisschool was Liem al druk bezig met vrijwilligerswerk. Zo vroeg hij aan zijn klasgenootjes om tassen met speelgoed en brieven te sturen naar kinderen wiens school was verwoest door de orkaan Sandy. Ook leidde hij een project om cadeauzakjes te sturen naar weeshuizen in Vietnam.

Liem heeft met The Giving Hope Project al duizenden artikelen aan daklozen gedoneerd. / Foto: thegivinghopeproject.com

thuiszorg

Omdat zijn moeder in de thuiszorg werkt, weet Liem hoe belangrijk het is om de kans dat je het virus krijgt te verminderen door onder andere de desinfectiegel te gebruiken. In april begon hij zich zorgen te maken over de lokale dakloze bevolking, die in krappe wijken wonen en niet gemakkelijk toegang hebben tot water en zeep. "Hij zei: 'Ik wil maskers voor mensen verzamelen'", vertelt Nancy. "Dus ik vroeg hem direct wat zijn plan was."

hygiënepakketjes

Met de steun van zijn moeder begon Liem zowel producten als geld in te zamelen bij inwoners, bedrijven en andere instanties in de stad. De 13-jarige werkt keihard, vertelt Nancy. "Tot nu toe heeft The Giving Hope Project al meer dan 12.000 mondmaskers, 2.000 lunchpakketten, 6.000 boterhammen met pindakaas en jam, 4.000 paar sokken en 2.500 flessen handdesinfecterend middel aan daklozen gegeven."

Eén van de pakketjes die iemand gemaakt heeft voor het project van Liem. / Foto: thegivinghopeproject.com

'niet moeilijk'

Liem geeft daarnaast ook wekelijks 'hygiënepakketjes' weg, met daarin lippenbalsem, lichaamsdoekjes, tandenborstels, tandpasta, tampons en maandverband. Zelf is hij heel bescheiden over zijn inzet voor goede doelen. "Als je een probleem ziet, zoek dan een oplossing en doe het", zegt hij erover.

"Wat ik doe is niet zo moeilijk. Je vraagt aan iemand wat diegene nodig heeft en als jij het niet hebt, vraag aan iemand anders om je te helpen. Iedereen kan dat doen. Je hoeft alleen maar genoeg om mensen te geven om te stoppen en het te vragen."

'perfecte voorbeeld'

Op dit moment proberen Liem en zijn moeder om van The Giving Hope Project een eigen non-profitorganisatie te maken, want ze werken nu nog onder een ander bedrijf: Kids Without Borders. Al is ook de directeur van dat bedrijf enorm enthousiast over het harde werken van Liem. "Het inspireert kinderen om niet op te geven", zegt oprichter en directeur Son Michael Pham. "Wie goede dingen doet voor andere mensen, krijgt dat terug in zijn leven. Daar is hij het perfecte voorbeeld van."

Ster advertentie
Ster advertentie