OMG

Dochter berooft eigen moeder (82) met behulp van 'helderziende'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Dochter berooft eigen moeder (82) met behulp van 'helderziende'

Een 82-jarige Braziliaanse weduwe is de afgelopen jaren voor miljoenen euro's opgelicht door onder meer haar eigen dochter. Het slachtoffer is een bekende kunstverzamelaar en was in het bezit van juwelen, kunstwerken en topschilderijen met een totale waarde van 134 miljoen euro.

'Helderziend'

Volgens persbureau Reuters was de dochter van de kunstverzamelaar ontzettend jaloers op de verzameling, waarna ze een plan bedacht om haar eigen moeder op te lichten. Ze huurde iemand in die zogenaamd helderziend zou zijn en diegene vertelde haar moeder dat haar dochter (de verdachte) op korte termijn om het leven zou komen.

De 'helderziende' nam de kunstverzamelaar vervolgens mee naar een waarzegster en een Afro-Braziliaanse priesteres die dezelfde hartverscheurende mededeling voor haar hadden. In realiteit waren alle betrokkenen onderdeel van dezelfde bende.

Dochter redden

De weduwe wilde graag weten of ze iets kon doen om de dood van haar dochter te voorkomen. Ze werd geadviseerd om afstand te doen van enkele kunstvoorwerpen. Die zouden volgens de oplichters namelijk vervloekt zijn met negatieve energie. Ook stelde de bende voor dat ze honderdduizenden euro's zou betalen aan de 'helderzienden' zodat ze haar spiritueel konden blijven ondersteunen.

Bedreigd, mishandeld en beroofd

Na verloop van tijd begon de kunstverzamelaar te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de spirituele adviezen. Nadat ze weigerde te betalen, werd ze met geweld opgesloten in haar huis in Ipanema, Rio de Janeiro, waar ze werd bedreigd en mishandeld. Tegelijkertijd werd ze beroofd van de kunstcollectie die ze van haar overleden echtgenoot had geërfd.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tientallen miljoenen

De politie ontdekte woensdagochtend een waardevol olieverfschilderij onder het bed van een van de oplichters. Het schilderij is gemaakt door een van de bekendste kunstenaars van Brazilië. Het gaat om het kunstwerk Amaral’s Sol Poente van Tarsila do Amaral uit 1929, dat naar schatting zo’n 57 miljoen euro waard is.

De bende nam in totaal zestien kunstwerken van verschillende kunstschilders mee, waaronder de Mascarada van Emiliano Di Cavalcanti en twee andere schilderijen van Tarsila: Pont-Neuf en O Sono. Naar verluidt zijn beide schilderijen tientallen miljoenen euro's waard. Ook namen de dieven ruim 1 miljoen euro aan juwelen mee.

Verduistering, diefstal en afpersing

Een aantal schilderijen werden verkocht aan buitenlandse verzamelaars, waarvan er twee zelfs in het Latijns-Amerikaanse kunstmuseum in Buenos Aires, Argentinië, belandden. Volgens de politie worden er in totaal zeven mensen verdacht van betrokkenheid bij de jarenlange oplichting. De dieven worden aangeklaagd voor verduistering, diefstal en afpersing.

Ster advertentie
Ster advertentie