OMG

Onderzoek laat zien: kangoeroes kunnen mensen om hulp vragen

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek laat zien: kangoeroes kunnen mensen om hulp vragen

Uit de resultaten van een studie van de Universiteit van Sydney en de Universiteit van Roehampton in Londen blijkt dat kangoeroes in staat zijn om met mensen te communiceren. Wanneer de onderzochte kangoeroes om hulp wilden vragen, vertoonden ze een blik die te vergelijken is met die van een hond.

Aanleren of evolutie?

Het onderzoek laat zien dat communicatie met bepaalde diersoorten onderschat wordt. ''Wij denken dat het iets is dat de dieren kunnen leren in de juiste omgeving. Wanneer de dieren in gevangenschap leven, zoals in een dierentuin, en dus vaak in de buurt van mensen zijn, kunnen ze leren om zich op zo'n manier te uiten”, legt Alexandra Green uit.

Vragende blik

Tijdens het onderzoek kregen de kangoeroes de opdracht om een doos met voedsel te openen. De doos was voor hun onmogelijk om te openen zonder hulp. Dr. Alexandra Green, die aan de studie meewerkte, legt uit dat de grote meerderheid van de kangoeroes niet zomaar opgaf. Wanneer het niet lukte om de doos te openen, keken ze eerst naar de onderzoeker en dan weer terug naar de doos. Een teken dat door de onderzoekers werd begrepen als een vraag om hulp.

Quote

Sommige kangoeroes kwamen daadwerkelijk naar de onderzoeker toe. Ze begonnen te krabben of te snuffelen, waarna ze naar de doos keken. Op die manier probeerden ze te communiceren

Dr. Alexandra Green

Net honden

De blik die de kangoeroes vertoonden wanneer ze om hulp vragen, is gelijk aan de blik die een hond geeft als die je iets duidelijk wil maken. Hoofdonderzoeker Alan McElligott vertelt dat over het algemeen werd gedacht dat door evolutie alleen eeuwenoude huisdiersoorten zo om hulp konden vragen. Dit onderzoek zou het tegendeel bewijzen. ''Kangoeroes vertonen een vergelijkbaar gedragspatroon als honden, paarden en zelfs geiten die dezelfde test hebben afgelegd.”

Meer onderzoek

Het onderzoek gebeurde op kleine schaal, er was interactie met elf verschillende kangoeroes. Onderzoeker McElligott is ondanks de grootte van het onderzoek toch enthousiast: ''Het veelbelovende resultaat zal waarschijnlijk tot meer onderzoek leiden.''

Ster advertentie
Ster advertentie