FunX Rotterdam

Johan smeert elke dag brood voor arme kinderen uit Rotterdam-Zuid

foto: YouTube: Rijnmond
  1. Newschevron right
  2. Johan smeert elke dag brood voor arme kinderen uit Rotterdam-Zuid

Johan Muurlink, beter bekend als Johan de Boterhammenman, begon drie jaar geleden met het bezorgen van boterhammen aan scholen in Rotterdam-Zuid. De boterhammen zijn bedoeld voor arme kinderen die niet de luxe hebben om elke dag eten mee naar school te nemen. Gisteren won hij met zijn initiatief de Rotterdamse Kinderrechten Award 2020.

Zwaar verleden

Zelf heeft Johan een zwaar verleden achter de rug. Hij zat jarenlang in het criminele circuit en door een burn-out belandde hij in de bijstand. De zwaarste klap kwam vier jaar geleden toen zijn oudste zoon werd doodgeschoten. "Ik belandde in een hele diepe put, sloot mezelf op in huis met de gordijnen dicht en kwam alleen nog buiten om boodschappen te doen", vertelt Johan in een interview.

Beter leven

Door middel van goede begeleiding pakte Johan de draad weer op en begon hij een beter leven te leiden. Hij startte een stichting Niet Graag Een Lege Maag nadat hij zijn jongste zoon boterhammen zag delen met andere kinderen op school. "Ik dacht meteen ‘dit kan niet’. Ik realiseerde me toen dat er kinderen zijn die zonder lunch naar school komen. Na twee dagen malen, heb ik tegen de directeur gezegd: ‘Als jij me kunt vertellen om hoeveel kinderen het gaat, dan zorg ik dat hier elke dag een lunchpakket klaarstaat.’"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De boterhammenman

Al snel bleek dat er een hele hoop kinderen zijn die de boterhammen van Johan maar al te goed kunnen gebruiken: op sommige dagen maakt hij voor maar liefst zestig kinderen lunchpakketten. "Een tijd terug liep ik van het schoolplein en een meisje herkende me. Ze vroeg: 'Bent u de boterhammenman? Dankjewel, ze zijn erg lekker.' Daar doe je het toch voor? Op dat gevoel kan ik jaren teren."

Gelukkig hoeft Johan niet alles helemaal zelf te betalen: een lokale supermarkt voorziet hem één keer per week van brood en één keer per maand van beleg. Ook krijgt hij veel donaties van mensen die het initiatief willen steunen.

Kinderrechten Award

De liefdadigheidsactie van Johan bleef niet ongezien: gisteren won hij met zijn stichting namelijk de Rotterdamse Kinderrechten Award. Die prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan initiatieven die het meeste bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen.

Johan was gisteren te gast in Jouw Stad waar hij uitlegde wat er door hem heen ging toen hij hoorde dat hij de prijs gewonnen had: "Ik kon niet geloven dat zoiets simpels als wat ik opgezet heb, zo groot kan worden."

Johan de Boterhammenman smeert broodjes voor arme kinderen op Zuid!

De volgende stap

De prijs voor het winnen van de Kinderrechten Award is een geldbedrag van 7.500 euro. Johan wil dat geld gaan gebruiken om zijn stichting uit te breiden en meer kinderen te helpen. "De volgende stap is om kinderen op meer scholen te helpen. De toekomst voor scholen is om kinderen te voorzien van simpele, warme maaltijden."

Ster advertentie
Ster advertentie