FunX Rotterdam

Rotterdamse brug uit elkaar voor nieuwe jachtschip Jeff Bezos

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse brug uit elkaar voor nieuwe jachtschip Jeff Bezos

De Koningshavenbrug in Rotterdam, ook wel bekend als 'De Hef', wordt wellicht uit elkaar gehaald. De brug vormt namelijk een obstakel bij het vervoeren van een nieuwe jacht, die in Alblasserdam gebouwd wordt voor miljardair Jeff Bezos, eigenaar van onder meer Amazon.

Kosten

Het jachtbouwbedrijf Oceanco heeft van Bezos de opdracht gekregen om het schip te bouwen, dat naar verluidt 430 miljoen euro gaat kosten. Alhoewel de Koningshavenbrug een doorvaarhoogte van veertig meter heeft, is dat niet voldoende voor het nieuwe speeltje van Bezos.

Volgens Rijnmond heeft het bedrijf de gemeente verzocht om de brug tijdelijk uit elkaar te halen. Daarbij moet het middenstuk tijdelijk ontmanteld worden. Bezos zal zelf de kosten vergoeden. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 177 miljard dollar.

Efficiënt

Het is volgens het bouwbedrijf niet mogelijk om het schip voor een deel te bouwen, onder de brug door te laten varen en vervolgens aan de andere kant van de brug af te bouwen. ''Als jij ergens een grote klus uitvoert, wil je wel dat al je gereedschap op die plek ligt. Anders moet je constant heen en weer. Daarnaast zijn er nagenoeg geen locaties waar dit werk afgemaakt kan worden'', zegt projectleider Walravens tegenover Rijnmond.

Belofte

Mocht de gemeente Rotterdam instemmen met het voorstel, verbreekt het een belofte uit 2017. Destijds werd de Rotterdamse brug al eens gedemonteerd voor een renovatie en toen werd gezegd dat de brug nooit meer uit elkaar gehaald zou worden.

Het feit dat de gemeente ooit een belofte heeft gemaakt, moet volgens Walravens minder letterlijk genomen worden. Het gaat deze keer niet om een aanpassing aan de brug, wat volgens de projectleider onderdeel was van de belofte. ''Zeg daarom nooit nooit. Ik zie het als zo efficiënt mogelijk omgaan met de middelen die je hebt.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie