FunX Rotterdam

Rotterdam blijkt minst gezonde stad van Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rotterdam blijkt minst gezonde stad van Nederland

Uit een recent onderzoek is gebleken dat Groningen de gezondste stad van Nederland is. Rotterdam doet het echter wat minder goed: voor de tweede keer op rij bungelt de stad onderaan de lijst.

Onderzoek

In een jaarlijks onderzoek van de organisatie Arcadis, ook wel de Gezonde Stad Index genaamd, wordt de gezondheid van steden bepaald aan de hand van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de fiets- en voetgangersvriendelijkheid, de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast. Bovendien wordt er bestudeerd of er een dekkend ov-netwerk is, in hoeverre de buitenruimte gezond is en of er sprake is van hittestress. De top drie van de gezondste steden bestaat dit jaar uit Groningen, Emmen en Apeldoorn, terwijl de grote steden Amsterdam en Rotterdam onderaan de lijst te vinden zijn.

Uitslag onderzoek Arcadis gezondste steden Nederland 2022

foto: Arcadis.com

Gezonde Stad Index 2022

Rotterdam slechtst scorend

Hoewel Rotterdam qua openbaar vervoer juist erg goed presteert, valt er op het gebied van groen in de stad nog veel te verbeteren. Daarnaast kampen grote steden als deze met een slechte luchtkwaliteit, vooral in de armere, dichtbebouwde wijken. Waar gezondste stad Groningen de fiets al op veel plekken voorrang geeft op de auto, is dat in de Zuid-Hollandste stad nog heel anders. Wat betreft de ligging heeft Rotterdam ook pech: doordat het zuidelijk én midden in de randstad ligt, heeft de stad in de zomer- en lentemaanden sowieso meer last van de hitte en een slechtere luchtkwaliteit. Hierom is het extra belangrijk dat de stad actief maatregelen neemt.

Brandbrief Nederlandse artsen

Een paar jaar geleden sloeg longarts Hans in 't Veen samen met 169 andere artsen alarm door aan de Tweede Kamer een brandbrief te schrijven over de ernstige luchtkwaliteit in de Nederlandse steden. Hoewel er steeds meer aandacht is voor het onderwerp, blijven er wel steeds nieuwe problemen en uitdagingen bijkomen. Zo vertelt de arts aan AD dat het thuis stoken van hout in de winter veel vervuilender is dan tevoren werd gedacht. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat de steden zich actief blijven inzetten voor een groene en gezonde leefomgeving.

Gezonde Stad Index

In 2020 vond de eerste presentatie van het onderzoek van de Gezonde Stad Index plaats. Hoewel dit onderzoek al ver voor het begin van de pandemie was begonnen, benadrukte corona des te meer hoe cruciaal een gezonde omgeving is. Uit de analyse blijkt dat veel burgers van grote steden het belang zijn gaan inzien van een stad waar iedereen veilig te voet of fietsend over straat kan. Ook zijn mensen door de vele wandelingen tijdens de coronatijd meer waarde gaan hechten aan een groene leefomgeving.

Ster advertentie
Ster advertentie