FunX Rotterdam

Duizenden kilo's coke onderschept bij controles Rotterdamse haven

foto: Openbaar Ministerie
  1. Newschevron right
  2. Duizenden kilo's coke onderschept bij controles Rotterdamse haven

In de afgelopen twee weken heeft de douane bij controles in de Rotterdamse haven 4726 kilo cocaïne onderschept. Volgens het Openbaar Ministerie had de vangst een straatwaarde van 354 miljoen euro. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

34 mensen gearresteerd

De douane heeft bij de controles ook 34 mensen aangehouden, onder wie een jongen van slechts 16 jaar oud. De eerste verdachte werd een dag voor kerst betrapt met 35 kilo cocaïne op de achterbank van zijn auto. Douaniers hadden hem eerder die dag met twee sporttassen het haventerrein zien verlaten.

Niet alle arrestanten hadden drugs bij zich. Sommigen van hen zijn slechts 'uithalers': mensen, vaak jonge jongens, die door (internationale) criminele organisaties worden ingehuurd om gesmokkelde drugs uit zeecontainers te halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bevroren fruitsap, bananen en schoenen

De duizenden kilo's aan cocaïne werden ontdekt in verschillende containers afkomstig uit verschillende landen. Zo werd er in de laatste week van afgelopen jaar zo'n 1100 kilo ontdekt in een container met bevroren fruitsap afkomstig uit Brazilië en een container met bananen uit Ecuador.

Maar de grootste vondst deed de douane op 3 januari. Toen werd op een schip uit Zuid-Amerika in een container met bananen 350 kilo cocaïne ontdekt. Niet veel later op die dag troffen dezelfde douaniers op datzelfde schip nog een container aan. Natuurlijk ook weer gevuld met drugs. Ook tussen een lading schoenen, afkomstig uit Chili, werd diezelfde dag cocaïne gevonden. Bij elkaar werd er op 3 januari meer dan 1700 kilo onderschept.

Ster advertentie
Ster advertentie