FunX Rotterdam

Jongerenbegeleider doet aangifte tegen Rotterdamse agenten wegens mishandeling

foto: Video ADfoto: Video AD
  1. Newschevron right
  2. Jongerenbegeleider doet aangifte tegen Rotterdamse agenten wegens mishandeling

Een jongerenbegeleider (34) die werkzaam is bij een woongroep voor jongeren in Rotterdam doet aangifte tegen de politie wegens mishandeling. Toen hij anderhalve week geleden in de buurt was van een schietpartij, werd hij gevraagd zich te legitimeren. Dat deed hij, maar toen hij vervolgens weigerde op de foto te gaan, kreeg hij klappen van de agenten, zo vertelt hij tegen het AD. "Ik ben hulpverlener, maar ze timmerden me gewoon in elkaar."

Schietpartij

In de wijk Charlois vond anderhalve week geleden een schietpartij plaats tussen twee groepen jongeren. Een vrouw van 68 werd daarbij per ongeluk in haar been geraakt. Dat alles gebeurde vlakbij het wooncomplex waar de man uit Amsterdam, die anoniem wil blijven, werkt. Een van de betrokken jongeren vluchtte daar naar binnen, waarna de politie het gebouw wilde doorzoeken.

Meegewerkt

"Ik heb de agenten uit het raam toegesproken. Ik vroeg of ze hulp nodig hadden", vertelt de begeleider aan de krant. "De politie wilde met een stormram binnenkomen, ik zei dat dit niet nodig was. Ik heb netjes de deur opengedaan." Iedereen in het gebouw moest zich legitimeren en werd gefouilleerd. "Dat vond ik prima, daar heb ik aan meegewerkt. Ik heb toen aangegeven dat ik hier werk als begeleider, om deze jongens te helpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet op de foto

De agenten wilden vervolgens ook een foto van de begeleider maken, maar dat wilde de man niet. "Ik heb geen zin om met mijn foto in het politiedossier van die jongens te komen, de daders van de schietpartij. Ik ben gewoon een hulpverlener, ik wil mijn functie niet door een foto op het spel zetten", zegt hij daarover. "Ik heb mij al gelegitimeerd. Waarom moet ik dan op de foto?"

Geslagen

De begeleider, die dus helemaal niets met de schietpartij te maken had, zegt vervolgens door de politie aan zijn arm te zijn getrokken terwijl hem werd verteld dat er geen discussie mogelijk was. "Toen sloegen de agenten gewoon in mijn gezicht." Hij zou zijn armen in de lucht hebben gehouden en de agenten op zijn rechten hebben gewezen. Daarna werd hij op zijn knieën gewerkt en kreeg hij nog meer klappen, wat op korte videobeelden te zien is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangifte

De man werd geboeid meegenomen naar het politiebureau, waar de zaak meteen werd geseponeerd. Nu doet hij met zijn advocaat aangifte van mishandeling, waar hij bloeduitstortingen, een dik oog en oorsuizen aan overhield. "Wat extra pijn doet is dat hij zelf hulpverlener is", aldus de advocaat tegen het AD. "Je ziet op de video duidelijk dat hij zijn handen omhoog doet en dan nog wordt hij geslagen. Hij móet ook helemaal niet op de foto."

De zaak is bekend bij de politie, die zegt onderzoek te doen naar het geweld van de agenten.

Ster advertentie
Ster advertentie