FunX Rotterdam

Rotterdamse agenten die racistische appjes verstuurden definitief niet meer vervolgd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse agenten die racistische appjes verstuurden definitief niet meer vervolgd

De Rotterdamse agenten die racistische berichten naar elkaar hadden verstuurd in een Whatsapp-groep worden definitief niet meer vervolgd. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag, nadat een aantal anti-racismeorganisaties naar het hof stapte voor een zogenoemde artikel 12-procedure.

Laakbare uitspraken

Volgens het hof zijn de uitlatingen van de politieagenten laakbaar, maar zijn ze niet in het openbaar gemaakt, omdat het een besloten Whatsapp-groep was. Dat was ook de beredenering van justitie toen het vorig jaar besloot de agenten niet te vervolgen. "Het betrof een relatief kleine groep van negen collega’s, die niet willekeurig bij elkaar in een WhatsApp-groep zaten, maar die elkaar goed kenden via hun werk. Zij gingen ook privé met elkaar om", aldus het gerechtshof.

Radar betreurt uitspraak

Radar, een van de organisaties die betrokken was bij de artikel 12-procedure, heeft in een statement op haar website laten weten de uitspraak van het gerechtshof te betreuren. Zo zegt Radar dat de politie een belangrijke publieke en maatschappelijke functie heeft en dat de publieke verontwaardiging over het gedrag van de agenten groot was. "Na de artikel 12-procedure stoppen de juridische mogelijkheden om vervolging van de agenten af te dwingen. Dat neemt niet weg dat het vertrouwen in de politie van een grote groep Rotterdammers is beschadigd."

Nog steeds werkzaam bij de politie

De omstreden agenten zijn nog steeds werkzaam bij de politie, maar zijn niet meer actief in het basisteam Delfshaven. In de appjes die de agenten begin 2019 naar elkaar verstuurden, werd gesproken over "pauper allochtonen", "kutafrikanen" en "kankervolk", nadat een filmpje werd gedeeld in de Whatsapp-groep van een witte jongen die mishandeld wordt door een groep jongeren met een getinte huidskleur. Ook werd er in de groep een snerende opmerking gemaakt over Turken na de dood van de 16-jarige Hümeyra.

Ster advertentie
Ster advertentie